Bojím se eskalace, komentuje Schwarzenberg z nemocnice dění v Izraeli

Měnit sídlo české ambasády v Izraeli by nebylo vhodné, domnívá se bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přestože je v těchto dnech v nemocnici, dění ve světě pozorně sleduje. "V tom současném boji Izraeli nepomůže, jestli je ten úřad tam, či onde," komentuje diskuze o stěhování českého zastupitelského úřadu z Tel Avivu do Jeruzaléma.  

Co říkáte na to, co se teď děje v Izraeli?

Je to strašné a vedla k tomu nezodpovědnost z obou stran. Své útoky Hamás očividně připravoval už několik let. Izraelci asi byli příliš namyšlení a zanedbávali různé varovné zprávy. To, že obětují svou mládež v takových jatkách, celé to vraždění je strašné. Celou záležitost vidím tristně, vraždění bude pokračovat.

[chooze:article;value:519320]

Vše opravdu nasvědčuje tomu, že Izrael zahájí v Gaze velkou ofenzivu.

A samozřejmě na to mohou doplatit nejvíc civilisté. Už celá poslední desetiletí tam jsou podmínky pro život strašné. A když budete do lidí střílet, tak si z nich přátele a kamarády neuděláte nikdy. Pokud už tam jednou izraelští vojáci napochodují, je opravdu těžké si troufnout odhadovat, jak bude vypadat další vývoj.

Objevují se spekulace, že by se do konfliktu mohl zapojit také Írán.

Něco takového samozřejmě hrozí. Hamás by sám o sobě vybudovat tu bojovou sílu, kterou má, bez pomoci Íránu nedokázal.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) byl prvním zahraničním politikem, který do země zavítal poté, co konflikt vypukl…

On to dělá výborně, jsem rád, že tam byl první, a potvrdil tím naše staré dlouholeté spojenectví s Izraelem. Na druhé straně také vyslovil pochyby, jestli by bylo rozumné stěhovat naše velvyslanectví. Izraeli totiž v tom současném boji nepomůže, jestli je ten úřad tam, či onde.

A jaký názor na stěhování ambasády máte vy?

Já si myslím, že prezident Petr Pavel je právem v této věci zdrženlivý. V současnosti ani není důvod, proč bychom měli jednu ze stran toho konfliktu jakkoli odměňovat, a stěhování ambasády by svým způsobem odměnou bylo. V té věci by také měla koordinovaně postupovat celá Evropská unie společně.

[chooze:article;value:525488]

Premiér Petr Fiala (ODS) teď přesto stěhování ambasády prosazuje…

To je jeho názor, na ten má každý právo.

O stěhování ambasády se v minulosti dříve zasazoval i prezident Miloš Zeman. Ten na sebe teď upoutal pozornost slovy o odsunu Palestinců, který by podle něj byl jedním z možných řešení problému.

Ať nás pánbůh chrání před takovými zločiny. Kam odsunout? Vždyť za Gazou už je jen moře. Mluvit o tom, aby se Izraelci chovali jako Češi po válce při odsunu Němců, je i při nejlepší vůli zločinné. Jinak Zemanovo přátelství k Izraeli hodnotím chvalitebně.

Vraťme se ale k současnému prezidentovi Petru Pavlovi. Při našem posledním rozhovoru jste jej velmi chválil. Trvá stále tento váš optimismus i po některých přehmatech se jmény navrhovaných ústavních soudců?

Podívejte, těch soudců je tolik a najít toho dobrého vždy napoprvé asi nejde. Když někoho senátoři odmítnou, tak navrhnete někoho jiného. V tom nějaký velký problém nevidím.

Je opravdu úctyhodné, jaký máte ve vašem věku přehled o dění u nás i ve světě.

Jsem ale v nemocnici na Karlově náměstí. Trápí mě ledviny a srdce.

Krize na Ukrajině je divadlo. Putin není Hitler ani blázen, říká Schwarzenberg (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.