Bojím se, že Putin může použít jaderné zbraně, tvrdí Biden

Americký prezident Joe Biden přiznal obavy z toho, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin odhodlá k nasazení jaderných zbraní. "Když jsem před lety říkal, že řeka Colorado může jednou vyschnout, dívali se na mě jako na blázna. Dnes vysychá. Stejně se na mě dívali, když jsem řekl, že se obávám toho, že Putin použije taktické jaderné zbraně. Ta možnost tu je," prohlásil v pondělí podle agentury Reuters.

Po použití jaderných zbraní vůči Ukrajině a západním zemím volají přední ruští propagandisté. Například Vladimir Solovjov nedávno označil ve svém televizním pořadu na ruském Prvním kanále nasazení taktických jaderných zbraní na Ukrajině za nevyhnutelné.

"Jsem přesvědčen, že taktické jaderné zbraně musí být použity na přechodech přes Dněpr a na železničních hraničních přechodech ze západních zemí, které Ukrajině dodávají zbraně," prohlásil s tím, že delší údery by měly směřovat přímo na Polsko, Německo a Slovensko i další země, které pomáhají Ukrajině.

[chooze:article;value:509455]

I podle rusisty Jiřího Justa je nasazení jaderných zbraní reálnou hrozbou. "Tato hrozba existuje už od samého začátku konfliktu. Nicméně pokud se tak stane, půjde nejspíš o taktické jaderné zbraně, které jsou určeny k nasazení přímo na bojišti k zastavení protivníka. Tedy pokud by byl v ohrožení například Krym, nebo přímo ruské území, může ruský režim k tomuto kroku sáhnout," řekl pro TN.cz.

Naopak podle bezpečnostního experta Jana Ludvíka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy není k obavám příliš důvod. "Je to sice možné, nicméně je to velmi nepravděpodobné. Jednak by limitované použití jaderných zbraní Rusku přineslo jen omezenou výhodu na bojišti a jednak by jejich použití, zvláště to masové, nejspíše vyvolalo reakci nejen ze strany Západu, ale také Číny a Indie, na nichž je Rusko nyní výrazně závislé," vysvětlil.

Putin spoléhá na opotřebovávací válku, kterou chce Západ unavit, tvrdí prezident Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.