Bojujeme za děti. Nejsme neempatičtí úředníci, říká sociální pracovnice

"OSPOD není restriktivní orgán. Dá se říct, že jeho úlohou je především to, že pomáhá dětem, bojuje za jejich práva, pokud tam není někdo, kdo by ta jejich práva hájil," uvedla Klinecká.

Řídí se zákonem, který říká, že nejzásadnější je vždy zájem a blaho dítěte. "Veškeré kroky OSPODu musí směřovat k tomu, aby skutečně toto bylo naplňováno a hájeno," doplnila.

Podněty k prošetření může podávat kdokoli. "Neměl by to být rozhodně žádný strašák, protože OSPOD je partner, je to pomocník, je to partner pro rodiče i pro děti. Pokud někdo podá oznámení, tak i v případě, že ho podá anonymně, tak ten OSPOD se tím vždycky zabývá bez ohledu na toho odesílatele, oznamovatele," sdělila.

[chooze:article;value:531394]

Oznamovatel se může sám rozhodnout, jestli chce vědět, jak nahlášení dopadlo. "To znamená, OSPOD mu do 30 dnů může sdělit, zda dítě shledal jako ohrožené, nebo nikoliv. Bohužel mu nemůže sdělit nic jiného, protože pracovníci OSPOD jsou vázáni přísnou mlčenlivostí," popsala sociální pracovnice.

"OSPOD si samozřejmě může požádat například o zprávu ve škole nebo si může požádat pediatra o zprávu. Zároveň ale OSPOD může zpracovávat pouze takové informace, ke kterým má zákonné opodstatnění, odůvodnění," vysvětlila. 

Pokud je dítě ohrožené, začíná rozhodování, co s ním bude dál. "Odebrání dítěte z rodiny je vždycky tou poslední možností," poznamenala Klinecká. Většinou se snaží udržet rodinné prostředí, pokud tedy nemůže být u maminky či tatínka, může skončit u jiného člena rodiny nebo někoho z okolí rodiny. 

"A až poté přicházejí nějaké jiné varianty jako třeba náhradní rodinné prostředí. Máme tu třeba institut pěstounské péče na přechodnou dobu, která dovede třeba vykryt nějaké krizové období v té rodině, nebo další instituty náhradní rodinné péče," popsala.

Důležitá je podle ní ze strany OSPODu prevence. "Věřím tomu, že OSPOD dělá tu prevenci tak, aby nemuselo dojít k tomu, že dítě bude z rodiny odebráno," prohlásila.

Jací jsou pracovníci?

Práce zaměstnanců OSPODu je podle ní pestrá. "Nedá se to úplně zobecnit, ale dá se říct, že den nikdy nevypadal tak, jak si ráno sociální pracovnice naplánuje. Od sociálních pracovníků to vyžaduje velkou míru kreativity a flexibility, protože musí vždy aktuálně řešit potřeby, konkrétní potřeby, co vyplynou," podotkla.

Pracovat musí 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. "Je to z toho důvodu, aby byli k dispozici soudům, policii nebo pro takové ty mimořádné nenadálé případy. Takže zkrátka fungují v noci, je-li to potřeba," uvedla.

[chooze:article;value:492624]

Lidé si podle ní představují pracovníky OSPODu jako neempatické úředníky. To ale není pravda. "Když se potkáte se skutečným sociálním pracovníkem na OSPOD, tak zjistíte, že je to empatický, sympatický, vlídný, vzdělaný člověk, který má výraznou touhu pomoci a disponuje nástroji, které k této pomoci mohou vést," doplnila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.