Bomby, zapálená auta. Anarchisté v Itálii zuří kvůli věznění šéfa

Na všech italských velvyslanectvích a konzulátech i na ministerstvu zahraničí byla od úterý zvýšena bezpečnostní opatření kvůli útokům anarchistů.

Od konce listopadu došlo k téměř desítce incidentů, od vandalismu po výbušná zařízení, která způsobila škody na italských diplomatických objektech v Argentině, Bolívii, Německu, Řecku, Portugalsku, Španělsku a Švýcarsku, uvedl podle agentury AP italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Nemluvě o četných výtržnostech mnohdy spojených s podpalováním aut po celé Itálii.

Anarchisté útočí a demonstrují na protest proti podmínkám, jaké má v italském vězení Alfredo Cospito. Pětapadesátiletého anarchistického vůdce poslal soud do nejpřísněji střežené věznice určené pro mafiánské bosse a teroristy.

[chooze:article;value:476449]

​Z cely jen o malinko větší než postel smí vyjít na hodinu denně do klece na dvoře. Nesmí se stýkat a mluvit s jinými vězni, je pod nepřetržitým dohledem a má povolený jeden kontrolovaný telefonát a jednu monitorovanou návštěvu rodinných příslušníků měsíčně, popisuje BBC.

Ostraha známá jako 41-bis (podle článku italského trestního zákoníku) byla zavedena v roce 1992 po mafiánských vraždách soudců Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Původně měla mafiánské bosse odříznout od okolního světa a ostatních vězňů a zabránit jim, aby zpoza mříží nařizovali trestné činy. Nyní však mohou být do vězení s tímto režimem zařazeni i lidé, kteří byli shledáni vinnými z různých trestných činů, od terorismu po únosy.

Alfredo Cospito si odpykává celkem 30letý trest za to, že postřelil generálního ředitele státní energetické společnosti, a za sérii bombových útoků na kasárna karabiniérů, kterou zosnoval už za pobytu ve vězení.

[chooze:article;value:483307]

​Cospito drží již 100 dní hladovku, při které zhubl 40 kilo. Podle svých slov bojuje proti podmínkám ve vězení, ne za to, aby se z něj dostal. Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu ho v pondělí převezli z věznice na Sardinii do zařízení u Milána, kde je vězeňská nemocnice.

Ve stejný den zapálili anarchisté na protest auta v sídle telekomunikační společnosti. O víkendu se střetli v Římě s policisty a na parkoviště před služebnou hodili dva Molotovovy koktejly. Policejní auta hořela i v Miláně.

Nejzávažnější z útoků se zatím odehrál koncem roku v rezidenci italského diplomata v Aténách. Jedno auto anarchisté zapálili, na druhé v garáži v blízkosti plynového potrubí hodili zápalnou láhev. Jen díky jejímu selhání nedošlo k mohutné explozi.

Italská premiérka Giorgia Meloniová podle BBC prohlásila, že vláda se nenechá hrozbami násilí zastrašit. Ministr spravedlnosti Carlo Nordio v úterý uvedl, že vlna násilí a vandalismu v posledních dnech dokazuje, že mezi Cospitem a dalšími anarchisty nadále existuje spojení, které "by ospravedlňovalo zachování 41-bis".

Cospito se proti nejpřísnější ostraze odvolal, případ má v březnu projednat nejvyšší soud.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.