Bourání nových mostů rozzuřilo část opozice. Vyhazování peněz, tvrdí

O záměru rozšířit D10 se ví minimálně 15 let. I přesto tam v posledních letech postavili několik mostů, které s jejím rozšířením nepočítaly. 

"Oni mi říkali, že to tak bývá, že se něco opravuje v nějakém režimu a potom přijde nějaký jiný záměr, větší záměr. Holt když se kácí les, tak padají třísky," poznamenal místostarosta Benátek nad Jizerou Pavel Štifter (ODS).

"Jejich realizace byla nutná z důvodu bezpečnosti. Ty mosty byly staticky nevyhovující," upozornil radní pro dopravu Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

[chooze:article;value:513498]

Které mosty budou muset rozšíření dálnice mezi Prahou a Mladou Boleslaví ustoupit, není zatím jisté. "Já jsem přesvědčen o tom, že najdeme technické řešení, abychom všechny mosty, které budou technicky vyhovovat, zachovali," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ty nejlevnější stály přes 100 milionů korun. Jejich možné zbourání považují někteří politici za plýtvání penězi. "To je nehospodárné vyhazování peněz daňových poplatníků. Pravá ruka neví, co dělá levá," myslí si poslanec Karel Sládeček (SPD).

"Je to o bezpečnosti. Kdyby to neudělali, tak by si někdo říkal, jak je možné, že ten most není zrekonstruovaný, proč se čeká na rekonstrukci celé dálnice," sdělil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

"Měli bychom myslet dlouhodobě do budoucna, neměli bychom stavět projekty, které odpovídají pouze té době, ve které se staví," prohlásil poslanec Jiří Slavík (TOP 09).

[chooze:article;value:511755]

Nejde přitom o ojedinělý přešlap ŘSD. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu nezvládlo třeba ani rekonstrukci D1. Ta přitom vyšla na 28 miliard, stále není dokončena a má velké množství závad.

"Pokud nebudou mít dálnice garanci odpovídající jejich životnosti, tak je budeme co patnáct let dělat znovu. Takže je možné, že se D1 začne za pět let znovu překopávat," avizoval majitel společností RegioJet a Student Agency Radim Jančura.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) ale Ředitelství silnic a dálnic funguje, jak má.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.