Moderní bydlení

Bouře Ashley udeřila na západ Evropy. Vypnula lidem elektřinu, ruší se lety

Větrná bouře Ashley v neděli ráno dorazila nad Britské ostrovy. Silný vítr, který s sebou přinesla, už začal tamějším obyvatelům působit potíže. Jak je zřejmé z webu dodavatele ESB Networks, stovky irských domácností byly ráno bez elektřiny.

"Kvůli povětrnostním podmínkám některé letecké společnosti dnes ráno zrušily několik letů. Cestující, kteří chtějí získat aktuální informace o konkrétním letu, by měli kontaktovat přímo svou leteckou společnost," uvedlo dublinské letiště na síti X.

[chooze:article;value:578188]

​Irští i Britští meteorologové kvůli bouři vydali řadu výstrah. "Existuje velká pravděpodobnost, že může dojít k výpadkům proudu, což může mít vliv na další služby, například na pokrytí mobilních telefonů. Pravděpodobně dojde k poškození budov, např. stržení tašek ze střech," varovala britská hydrometeorologická kancelář Met Office.

"Je pravděpodobné zranění a ohrožení života v důsledku velkých vln a materiálu z pláží, který bude vyvržen na pobřežní silnice, mořská pobřeží a nemovitosti," dodala Met Office. Předpověděla vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině.

Před podobnými jevy na západním pobřeží varují i irští meteorologové z Met Éireann. "Držte se prosím zpátky, zůstaňte na vyvýšeném místě a v suchu, protože podmínky budou nebezpečné, zejména v blízkosti pobřeží," popsali na síti X. Vítr při pobřeží měl kolem desáté hodiny v nárazech rychlost až 155 km/h.

[chooze:article;value:578272]

​Ashley vznikla nad Atlantikem. V průběhu neděle má bouře přejít právě přes Irsko a sever Velké Británie. V pondělí pak má postupovat směrem nad Skandinávii a slábnout. Počasí v Česku by proto ovlivnit neměla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.