Bouře Babet udeřila. V Británii má první oběť, střed Evropy čeká orkán

[chooze:gallery;value:33610]

Divoké počasí ve čtvrtek obrátilo život v Británii naruby. Bouře Babet tam udeřila zejména v Irsku, Skotsku a severní Anglii. Následky prudkého přívalového deště i vichrů byly ničivé.

Bouře nejprve udeřila v Irsku. Město Midleton v hrabství Cork na jihu Irska se ve středu ocitlo zcela pod vodou. Rozvodněná řeka tam zaplavila více než sto domovů, píše portál The Guardian. Ze zatopených částí města irská armáda a hasiči evakuovali obyvatele. Podle úřadů v oblasti za 24 hodin napršelo tolik, kolik by mělo napadnout za měsíc.

[chooze:article;value:523758]

První oběť

Ve čtvrtek se přesunula nad samotnou Británii. Na několika místech ve Skotsku platí výstraha nejvyššího stupně, na dalších potom výstrahy nižších stupňů. Ve východním Skotsku budou výstrahy platit přes noc až do pátečního poledne.

Právě na východním pobřeží Skotska je situace nejhorší. Město Brechin v Hrabství Angus se kvůli přívalovým dešťům a hrozícím záplavám evakuuje. Rada hrabství Angus uvedla, že kromě asi 335 nemovitostí v Brechinu bylo dalších 87 domácností v nedalekých vesnicích Tannadice a Finavon vyzváno, aby se evakuovaly "kvůli své vlastní bezpečnosti".

Do sportovních center v okolních městech, která slouží jako nouzová ubytovací střediska, si lidé museli přinést vlastní spací pytle a nezbytně nutné léky, píše BBC.

Varování před povodněmi platí i v sousedních hrabstvích Aberdeenshire, Dundee a Perth. Právě v Aberdeenshire si bouře vyžádala první oběť. Jak informoval britský portál The Sun, 57letou ženu zřejmě strhl silný vítr do řeky Lee, její tělo vytáhli policisté po několikahodinovém pátrání.

Společnost SSEN, která dodává elektřinu do domácností na severu Skotska, ohlásila ve čtvrtek odpoledne rozsáhlé výpadky proudu. Ve 21:45 už bylo díky následkům bouře Babet bez proudu 3 300 domácností, uvedla Scotish and Southend Electricity Network.

Vlaková a autobusová doprava v postižených oblastech byla zrušena. Skotská policie nabádá veřejnost, aby se v oblastech, na které se vztahuje červená výstraha, vyhýbala jakékoli formě cestování. Školy v Angusu zůstanou v pátek zavřené

Dobře na tom nejsou ani sídla těch nejmocnějších. Královský zámek Balmoral, kde strávila poslední chvíle života královna Alžběta II. a který se nachází jen několik desítek kilometrů od Brechinu, se ve čtvrtek pro návštěvníky uzavřel kvůli bouřím a silnému větru.

[chooze:article;value:520292]

Británie ale není jedinou obětí zuřivého počasí. Silná bouře má udeřit i v pátek ve Španělsku. Bouře Aline se má stejně jako Babet přihnat ze západu a pokračovat na východ. Meteorologové očekávají silný vítr, přívalové deště a zvýšenou bleskovou aktivitu.

Největší obavy z bouře mají obyvatelé severního Španělska v Galicii, Asturii a Kantábrii. Deště ale poputují i podél jižního okraje Pyrenejí přes Aragon až na Baleárské ostrovy, tedy Mallorku, Menorku a Ibizu, populární turistické destinace.

Podle tamních meteorologů hrozí Španělům v zasažených oblastech především bleskové povodně, a dokonce i sesuvy půdy. Španělské úřady zatím nevydaly žádné příkazy k evakuaci, tato možnost je však stále na stole, upozornil portál Crisis24.

Vichřice hrozí i v Česku

Mizerné počasí bude i v sousedním Rakousku. Tamní meteorologové upozorňují na vichry o síle orkánu, které mohou na horských vrcholcích dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Vichry mají zasáhnout především Tyrolsko na západě Rakouska, upozorňuje portál Wetter.

Menší riziko tam představují i deště. Na jižní straně Alp se mají shlukovat dešťové mraky. Meteorologové tak nevylučují, že v nížinách dojde k menším záplavám.

[chooze:article;value:526311]

Ani Česko neunikne rozmarům počasí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, která upozorňuje na silný vítr. Ten má od pátečního odpoledne do sobotního rána bičovat Moravu.

Konkrétně mají vichry udeřit v Pardubickém (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Vysoké Mýto), Jihomoravském (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice), Olomouckém (Hranice, Jeseník, Konice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk), Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Varování se týká vichrů o síle až 70 kilometrů v hodině. ČHMÚ doporučuje omezit dopravu a zajistit okna, dveře, skleníky a další předměty, které může silný vítr snadno poškodit. Odrazuje také od výletů do hor, kde jsou větry nejsilnější.

Na mapu výstrahy před větrem se můžete podívat zde:

​Českem se prohnaly bouřky. Doprovázel je silný vítr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.