Bouře Beryl znovu zesílí. Zničí vše, co jí přijde do cesty, varují meteorologové

Meteorologové upozorňují na silnou bouři Beryl, která postupuje Mexickým zálivem. V pondělí odpoledne středoevropského letního času má podle nich dorazit k pobřeží Texasu.

"Předtím by měla znovu zesílit a na pobřeží udeřit jako hurikán 1. stupně Saffir-Simpsonovy stupnice s větrem přesahujícím rychlost 130 km/h," varuje Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů může hurikán takového rozsahu napáchat značné majetkové i energetické škody a zničit tak prakticky vše, co mu přijde do cesty. Hrozí i záplavy, a to nejen na pobřeží.

"V rozsáhlých oblastech východního Texasu by mělo napršet 100 až 200 mm, lokálně až 300 mm, řeky se budou vylévat ze svých koryt, ale zatopena budou i níže položená místa od řek vzdálená," varují meteorologové.

[chooze:article;value:563265]

Na to nejhorší by se měly připravit hlavně pobřežní oblasti. Kromě vydatných srážek a rozvodněných řek budou čelit i zatopení mořem, které může stoupnout i o 1,5 metru.

"Nad pevninou bude Beryl slábnout, přesto způsobí v průběhu příštího týdne při svém postupu k severovýchodu v podobě hluboké tlakové níže problémy silnějším větrem a zejména vydatným deštěm, a to především v Arkansasu, Missouri a dalších státech až k Velkým jezerům," dodávají meteorologové.

Sílu hurikánu pocítili na vlastní kůži obyvatelé Karibiku. "Je to strašné. Všechno je pryč. Jsem ve svém domě a bojím se," citovala BBC jednoho z obyvatel Jamajky, kde zůstaly statisíce domácností bez elektřiny. Po několikahodinovém silném dešti doprovázeném extrémně silným větrem se ulicemi hnala voda, která zatopila okolní domy. Celkem si už hurikán vyžádal 11 obětí.

Podívejte se na reportáž o hurikánu Beryl z 3. července: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.