Bouře Ciarán bičuje Evropu. Extrémní počasí jen tak neskončí, hrozí nebezpečí

[chooze:gallery;value:33716]

Bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 13 mrtvých a způsobila rozsáhlé problémy a značné škody. Další informace se dozvíte v tomto článku na TN.cz. Postupně by měla začít slábnout. "Už se dostala nad Severní moře a jak rychle se zformovala, tak rychle bude i slábnout. V sobotu už o ní nebudeme ani vědět," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Na pobřeží zemí Beneluxu však stále fouká silný vítr s nárazy kolem 90 kilometrů za hodinu, ten postupně už ustává naopak ve Velké Británii. Úřady varují před povodněmi. Počasí ale potrápí Evropu znovu příští týden.

[chooze:article;value:527503]

"Nad Atlantikem se formují hluboké oblasti nízkého vzduchu, které opět dorazí nad západní Evropu a opět přinesou silný vítr a další srážky. Navíc je už půda přesycená z předchozích dešťů. Takže se předpokládá i nebezpečí povodní," doplnila Honsová.

Ciarán dorazil do Evropy v noci na čtvrtek. Tehdy se například Francie potýkala se silnými poryvy větru, které dosahovaly rychlosti až 207 kilometrů v hodině. Při pádu stromu zahynul v Aisne řidič kamionu. I nadále zůstává přerušená doprava, a to zejména v západních částech země, píše portál eNCA.

Vydatné srážky sužují stále Itálii, kde tamní úřady vyhlásily dokonce výjimečný stav. Doposud evidují šest mrtvých. "To, co se stalo v Toskánsku, má jméno. Změna klimatu," řekl guvernér oblasti Eugenio Giani. Se silným deštěm a větrem se potýká nyní rovněž Španělsko. V Madridu zavalil strom jednu ženu, ta na místě zemřela.

Výstrahy před extrémním počasím platí v řadě zemí. Pro pobřeží Severního moře úřady v Německu vydaly varování před bouřkami, pro část Baltského moře zase před silným větrem. Jednu oběť přitom hlásí i tento stát, informoval portál AP News. Také Slovinsko upozorňuje obyvatele před postupem bouře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.