Bouře Ciarán už pustoší Evropu: Sedm mrtvých, výpadky proudu i dopravní kolaps

[chooze:gallery;value:33716]

​Bouře Ciarán si ve čtvrtek v Evropě vyžádala už sedm obětí. Ve francouzském departmentu Aisne kvůli silnému větru popadaly stromy, jeden z nich zasáhl nákladní auto. Jeho řidič nehodu nepřežil, informuje rádio France Info. "V noci zemřel při dopravní nehodě v Aisne řidič kamionu, na který spadl strom," uvedl ve vysílání rádia ministr dopravy Clément Beaune. Hasiči stanici potvrdili, že pád stromu byl způsoben bouří Ciarán.

Přes milion domácností je podle webu France24 ve Francii bez elektřiny, z toho okolo 800 000 se nachází v Bretani. V departmentu Finistère v Bretani byl zaznamenán vítr o rychlosti až 207 kilometrů za hodinu. V mnoha oblastech platí výstraha před silným větrem, očekává se, že bouře se podle předpovědi přesune do vnitrozemí. Doprava ve Francii se potýká s komplikacemi, ruší se vlakové linky a problémy se očekávají až do pátečního rána.

Tragický vývoj hlásí i v dalších západoevropských zemích. Na následky spadlého stromu zemřel muž v holandském městě Venray, žena v centru španělského Madridu a podle zpráv policie v belgickém Gentu na místě zemřeli dva lidé. Právě tam spadly také velké větve na ulici, kde si hrál pětiletý chlapec, který později svým zraněním podlehl. Pod spadlým stromem zemřela i 46letá žena na severu Německa v obci Rammelsberg, informuje stanice NDR

[chooze:article;value:527927]

Velká Británie se od nočních hodin také potýká s výpadky elektřiny. V současnosti je zejména v Cornwallu a Devonu asi 9 000 domácností bez proudu, uvedla stanice BBC s odkazem na radního Cornwallu Martyna Alveye. Některé hlavní silnice jsou tam také zablokované popadanými stromy.

Podle zpráv BBC vítr v odpoledních hodinách již ubírá na rychlosti, i přesto se ale očekávají ještě další komplikace spojené se silným větrem. Silnější vítr se ve srovnání se čtvrtečním ránem ještě očekává v jižních hrabstvích Anglie a Walesu. Střed bouře přímo nad Londýnem již prošel, podle BBC ale přinesl jen mírný vítr – ve středu bouře většinou fouká nejméně.

Problémy v dopravě

​S problémy se ve čtvrtek od rána potýká vlaková doprava. Několik společností požádalo lidi dojíždějící z oblastí jižně od Londýna, aby pracovali z domova, pokud mohou. "Existuje velké riziko, že na koleje spadnou stromy a trosky, což pravděpodobně ve čtvrtek naruší provoz," stojí v oznámení společností Southern, Gatwick Express a Thameslink. Ve čvrtek dopoledne se bouře přesunula do Nizozemska, kde kvůli tomu letiště zrušila stovky letů. 

Policie požádala v ranních hodinách veřejnost, aby se držela mimo pobřežní oblasti u města Dover. "Pro vaši vlastní bezpečnost a bezpečnost záchranářů se během této doby vyhněte naším plážím, molům a promenádě," uvedla policie na sociální síti X.

Na dálnici A20 se vytvořila dlouhá kolona, protože tamní přístav oznámil, že přerušuje všechny plavby z přístavu. Po poledni ale uvedl, že přístav se znovu pro lodní plavidla otevírá. Cestující si ale mají během dne ověřit u provozovatele trajektů, zda jejich spoj odjede.

[chooze:article;value:527803]

Komplikace v dopravě hlásí také Cornwall. Velká zpoždění vlaků, letadel a trajektů se podle deníku Daily Mail očekávají až do soboty. Letadla nelétají na britské ostrovy Guernsey a Jersey poblíž Francie. Na ostrově Jersey bylo evakuováno 40 lidí do hotelů poté, co vítr poškodil střechy a okna jejich domů. Chris May, který pracuje pro vládu Jersey, pak na sociálních sítích zveřejnil fotku obrovských krup v nejrůznějších tvarech, které dopadly na jeho zahradu.

​Stovky škol v jižní Anglii a na Normanských ostrovech oznámily, že zůstanou kvůli silnému větru zavřené. Podle BBC se jedná asi o 51 škol v Southamptonu, čtyři na ostrově Wight, 224 v Devonu, 22 v Cornwallu, devět ve východním Sussexu, deset v Dorsetu a všechny školy na ostrově Jersey. Některé školy pak ohlásily částečné uzavření.

Západní Evropa se chystala na příchod bouře Ciarán (01/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.