Bouře Gerrit se přihnala na sever Evropy. Má udeřit i v dalších zemích

[chooze:gallery;value:34270]

​Severní část Evropy hlásí značné škody způsobené bouří Gerrit. Ta měla v noci na čtvrtek nad územím Velkého Manchesteru v Anglii dokonce zesílit na tornádo. Hasiči evakuovali přes 100 domácností. Poškozené jsou domy i okolí.

"Slyšel jsem šílený hluk," popsal pro deník Manchester Evening News Matthew Marsland, který ve Velkém Manchesteru žije. "Stál jsem zrovna u dveří na terasu, když v tu chvíli se začal hlasitý zvuk ozývat. Vibrovala i okna," dodal.

"Podíval jsem se z okna a viděl trosky," pokračoval. "Kousek od auta mého souseda byl spadlý strom, podíval jsem se dál a viděl jsem, že polovina sousedova domu je zničená," popsal. Celé to prý trvalo asi 30 vteřin.

[chooze:article;value:534777]

​Přes 31 tisíc domácností ve Velké Británii, kterou se bouře prohnala, se ve čtvrtek ráno ocitlo bez proudu. Podle tamní energetické společnosti náprava potrvá až do pátku.

Varování britského meteorologického ústavu Met Office před silným větrem ale platí pro celou Anglii. Podle meteorologa Franka Saunderse může vítr dosahovat rychlosti až 113 km/h. Některé oblasti už zavádí i protipovodňová opatření. Bouře má podle předpokladů zasáhnout i další země. První na řadě je Irsko, píše deník The Independent.

Deště ale bičují i další části Evropy. Špatnou povodňovou situaci hlásilo v uplynulých dnech například Německo. V Lilienthalu u Brém platí už několik dní výjimečný stav. Podle deníku Bild tam voda zaplavuje i obydlené oblasti.

Silný vítr a náhlé ochlazení. Na konci roku přijdou rychlé změny počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.