Bouře Isha bičuje Evropu. Škody napáchá i v Česku, varují meteorologové

[chooze:gallery;value:34528]

​​Sever Evropy už bičuje pořádně nepříznivé počasí. V neděli večer se přes Britské ostrovy prohnala bouře Isha. Britští meteorologové varovali zejména před velmi silným větrem, který s sebou přinesla.

"Velká Británie už má to nejhorší za sebou. V noci vítr dosahoval v nárazech i přes 100 kilometrů v hodině. Teď už fučí v Irsku a vítr se dostává na západní pobřeží Beneluxu," nastínila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:538217]

Bouře však v Británii napáchala značné škody. Silný vítr způsobil komplikace v dopravě. Řada spojů byla zrušena, jiné mají velká zpoždění, píše portál Mirror. Bez proudu je v Irsku kolem 17 tisíc domácností. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byl omezen také letecký provoz.

Dopady Ishy však pocítíme také v Česku. Přestože se v následujících dnech má oteplit, pocitovou teplotu bude snižovat po celý pracovní týden silný vítr. "U nás bude v pondělí foukat zejména na severní a severovýchodní části území vítr s nárazy 70 kilometrů za hodinu, na vrcholcích hor kolem 100 kilometrů za hodinu," poznamenala Honsová.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dokonce vydal výstrahu, která platí do pondělních 18:00 pro Moravskoslezský kraj a část Libereckého a Olomouckého kraje.

Výstraha:

Největrnějším dnem z celého týdne pak bude podle meteoroložky středa. "To bude vítr s nárazy 70 kilometrů na hodinu foukat na většině území, na horách i o rychlosti 100 kilometrů," doplnila Honsová.

Silný vítr budou navíc doprovázet také přeháňky. Situace se uklidní až o víkendu. Těšit se můžeme na polojasnou oblohu. V sobotu se budou teploty přes den pohybovat mezi 3 až 7 °C, v neděli se pak rtutě teploměrů vyšplhají až na 8 °C.

Lyžařská střediska praskala o víkendu ve švech. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

[chooze:gallery;value:34528]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.