Bouře kvůli výrokům Čižinského. Hrubá sprostota a lež, prohlásil Svoboda

Slova současného radního Jana Čižinského (Praha Sobě) v pořadu TN Live Napřímo, že ve volbách vítězné uskupení Spolu chtělo při povolebních vyjednáváních s uskupením Praha sobě garantovat, že nebude s informacemi, které se dozví, chodit na policii, vyvolala silnou reakci.

"Byla to hrubá sprostota a bohužel musím to slovo použít, byla to lež," vyjádřil se k tvrzení Čižinského poslanec a kandidát ODS na post primátora Bohuslav Svoboda.

"Jan Čižinský by měl vážit slova a neměl by si vymýšlet, protože to může mít samozřejmě dopad i na vznik budoucí pražské koalice," upozornil radního Jan Wolf (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:478329]

"Pan kolega Čižinský tam nebyl. Musím říct, že to, co z toho provedl, je pravý opak toho, co jsem řekl," hájil se před nařčením Čižinského Zdeněk Kovářík (ODS).

Čižinský sice nakonec přiznal, že u jednání, o nichž mluvil, vůbec nebyl, ale stojí si za svým. "Jenom můžu konstatovat, že mluvím pravdu. Lež jako nástroj prostě v politice nepoužívám," tvrdil Čižinský.

"Řekl jsem, že samozřejmě nemáme žádný problém s tím, když se podává trestní oznámení. Máme ale zásadní problém s tím, pokud se nekonají další kroky, které s tím souvisí," vysvětlil Kovářík.

"Pan Kovářík neříká úplně celou pravdu, protože jednání, které bylo svoláno ve věci programového jednání, začalo tím, že pan Kovařík řekl, že ještě musí jaksi vytknout závorku 'pravidla politické kultury,' která podle něj spočívají v tom, že když se jeden koaliční partner dozví něco nepěkného na druhého koaličního partnera, tak že mu o tom řekne. A když nedojde k nápravě, tak tu koalici opustí a ne že to bude řešit přes frčky," prohlásil místostarosta Pavel Zelenka (Praha sobě).

[chooze:article;value:478108]

Koalice Spolu tak zřejmě podporu pro menšinovou vládu u dosavadních vládců magistrátu nezíská. S podporou Pirátů a Prahy Sobě koalice Spolu počítat nemůže. Nepodpoří ji zřejmě ale ani hnutí STAN.

"Kolegové ze Spolu ústy pana Svobody vlastně oznámili konec jednání vlastně až na tiskovce, aniž by o tom vůbec partnery informovali předem. To považuju za dost nestandardní a myslím, že pořád stojí za to se k tomu jednacímu stolu vrátit," doufá náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN).

Premiér Petr Fiala stále věří v podobné složení vedení magistrátu jaké má vláda. A to především kvůli tomu, aby nevznikla roztržka mezi vládními stranami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.