Bouře Linus se řítí na Česko: Extrémní vítr, prudký déšť i sněhové jazyky

[chooze:gallery;value:33854]

​Od bouří si zřejmě jen tak neodpočineme. Nad Atlantikem se totiž podle meteorologů formuje další. V Německu ji pojmenovali Linus a do Česka by měla dorazit koncem týdne. Kromě intenzivních srážek a silného větru přinese i sněžení. Sněhové vločky by se měly objevit i v oblastech ve střední nadmořské výšce.

Meteorologové očekávají, že vydatné sněžení zasáhne oblasti už ve 400 metrech nad mořem. "Sněhové vločky by tam mohly přinést letos poprvé komplikace na silnice i mimo horské oblasti. V kombinaci s větrem se od vyšších poloh mohou tvořit i sněhové jazyky," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Kromě vydatného sněžení varuje ale i před intenzivním větrem. "Jeho nárazy se budou pohybovat až okolo 70 km/h, v Krušných horách až na 90 km/h. Je to síla větru, která už může způsobit škody," varuje Honsová.

[chooze:article;value:528632]

V pátek bude oblačno až zataženo. Meteorologové předpovídají déšť či přeháňky a na horách i sněžení. Během večera se sněhové srážky objeví i od středních poloh. Ranní teploty se mají pohybovat mezi 0 až 5 °C, denní teploty mezi 4 až 8 °C a na jihovýchodě se rtuť teploměru vyšplhá až na 10 °C.

V sobotu se ochladí. Ranní teploty se mají pohybovat mezi -2 až 3 °C a denní mezi 3 až 7 °C. O slovo se přihlásí silný vítr. Nárazy větru mohou dosahovat až na 70 km/h. V neděli má být oblačno až polojasno. Večer od západu přibyde oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 2 °C, denní 2 až 7 °C.

S novým týdnem se na teploměrech objeví o pár stupňů navíc. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, denní teploty mezi 8 až 12 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou mezi 3 až 7 °C, denní mezi 8 až 12 °C.

Na konec týdne vydal "předvýstrahu" i Český hydrometeorologický ústav. Upozorňuje na silný severozápadní vítr v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém kraji a na Vysočině. Doporučuje ale sledovat upřesňované předpovědi počasí.

Bouře Ciarán bičovala Evropu. Extrémní počasí jen tak neskončí, hrozí nebezpečí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.