Bouře na pražském zastupitelstvu: Pokračují spory kvůli stavbě metra D

Soutěž na stavbu druhé části nové linky metra provází komplikace. Dopravní podnik v rámci veřejné soutěže nevybral zhotovitele s nejnižší cenovou nabídkou. Opozice chtěla právě tenhle bod zařadit na program jednání. Až po několika hodinách se pražští zastupitelé shodli, že věc ve čtvrtek projednají.

"Já jsem rád, že bylo schváleno, ale samozřejmě nemáme vyhráno. Mě zajímá hlavně názor náměstka Hřiba, protože on je odpovědný politik za dopravu v Praze a současně předseda dozorčí rady," uvedl zastupitel hlavního města Prahy Ondřej Prokop (ANO).

"Já jsem to podpořil, abychom se o tom bavili. Za tu zakázku je primárně odpovědný generální ředitel Dopravního podniku Petr Witowski, případně představenstvo Dopravního podniku," okomentoval první náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

[chooze:article;value:524746]

​Podle Hřiba ale bylo jasné už při zadání soutěže, že nemusí vyhrát nejlevnější nabídka. Cena podle něj tvořila jen část kritérií tendru. "Dvě miliardy jsou skutečně hodně peněz. Dvě miliardy jsou třeba 40 mateřských škol, takže jde skutečně o zásadní peníze. A my zatím nevidíme snahu Dopravního podniku nebo Rady města sáhnout po té nejlevnější nabídce," uvedl pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě).

"Já si od projednání toho bodu slibuji, že by mělo být přijato usnesení, kterým bude Radě a panu náměstkovi uloženo, aby zajistil okamžité zpracování odborného vyjádření," uvedla zastupitelka Prahy Hana Kordová Marvanová (za ODS).

Podle zákona teď bude o zakázce rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten jako nezávislý arbitr určený zákonem posoudí argumenty Dopravního podniku hlavního města Prahy, proč vybral právě tuto nabídku. "Kdyby i po tom rozhodnutí zbyla jakákoliv pochybnost, tak já budu určitě požadovat její audit," dodal Hřib.

Na problematický průběh soutěže dlouhodobě upozorňují i nevládní organizace, od těch by teď vedení města chtělo posvěcení problematického tendru jejich odborným posudkem. "Já jsem osobně inicioval jednání s Transparency International i Rekonstrukcí státu," řekl Hřib.  

"Můžeme potvrdit, že nás náměstek Hřib oslovil, zatím ale nepadlo žádné rozhodnutí. Zapojení Rekonstrukce státu jakožto celé protikorupční platformy můžeme dopředu vyloučit, protože se nevěnuje detailně jednotlivým kauzám. Je ale možné zapojení některé z členských organizací Rekonstrukce státu," reagoval mluvčí Rekonstrukce státu David Klempíř.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.