Bouře Otto zasáhla Evropu. Vítr přerušil elektřinu tisícům domácností

Vítr dosahující rychlosti až 145 kilometrů za hodinu trápil od pátečního odpoledne velkou část Evropy. Problémy podle BBC způsobil například ve Skandinávii. V Kodani muselo být z bytů postavených v 50. letech minulého století evakuováno téměř 300 lidí, jelikož nebylo jejich obydlí uzpůsobené pro takto silný vítr.

Uzavřen musel být i most Oresund spojující Kodaň se švédským Malmö, stejně tak byly zrušeny norské trajekty. Zrušena byla i řada letů z kodaňského letiště a byla přerušena výuka ve školách v norské oblasti Rogaland.

Severské státy nebyly jedinými, koho bouře Otto zasáhla. Škody páchala i ve Velké Británii, kde byly tisíce lidí bez proudu. Řada domácností si bez něj bude muset poradit déle než 48 hodin. "Pokračujeme v obnovování dodávek elektřiny do domácností zasažených bouří Otto," uvedl podle Sky News provozní ředitel společnosti SSEN Distribution Mark Rough.

[chooze:article;value:490479]

Jen ve Skotsku bylo v pátek odpoledne bez elektřiny na 16 tisíc domácností, obnovit se ji podařilo v necelých 30 tisících domovech. V Anglii pak bylo bez proudu kolem 19 tisíc odběratelů. Problémy neměly pouze školy, ale například i praktičtí lékaři, kteří mohli ordinovat velmi omezeně.

Výstraha před silným větrem platí od pátku i v České republice. Vítr by měl do sobotního večera dosahovat rychlosti mezi 55 až 90 kilometry za hodinu. Lidé by si měli dávat pozor na popadané stromy a uvolněné předměty, které může vítr odnést. V domovech pak doporučují meteorologové zajistit okna a dveře.

Českem se na začátku února prohnala sněhová bouře doprovázená blesky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.