Bouře vytvořila nad Českem děsivý mrak. Popadané stromy zastavovaly dopravu

Ještě před středečním polednem dorazila nad západní Čechy studená fronta z Německa a spolu s ní také bouřkové mraky. Ty následně zamířily dále na východ. Po poledni silné bouřky dorazily na Vysočinu, kde kvůli nim museli několikrát vyjíždět hasiči. Nejčastěji museli řešit stromy, které strhl vítr.

Zasahovat museli často i hasiči v Libereckém kraji. I tam řešili popadané stromy, z nichž jeden dopadl na cyklostezku, potíže však působily také kanály, které kvůli přívalům vody přetékaly. ​

"Bouřky se budou spojovat do linií, které mohou zejména odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku přecházet vícekrát přes stejné místo," předpověděl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

[chooze:article;value:511692]

Nejvýznamnějším projevem procházející fronty byl ale silný vítr. "Nárazy větru kolem 70 km/h nebudou jen v okolí bouří, ale zejména na západě a severozápadě Čech také při přechodu samotné fronty, tedy i mimo bouřky," vysvětlil Šrámek.

Kvůli bouřlivému počasí vydal ČHMŮ také výstrahu. Ta platila na celém území Česka od 11. do 22. hodiny. "Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," varovali meteorologové.

Lidé mohli vidět i takzvaný shelf cloud, který se tvořil v čele bouře. Jedná se o nízko položený bouřkový oblak, který přináší velmi silné deště. Podle konzultanta TN.cz dokonce bylo možné nad Českem zaznamenat náznaky supercely, které provází jak hustý déšť, tak vysoká blesková aktivita.

Na mnoha místech odpoledne kvůli silnému větru popadaly stromy. Ty zastavily provoz na silnicích například nedaleko Velkého Meziříčí. Omezena byla také doprava na železnici v Jihočeském kraji a na Vysočině. V obou těchto regionech mají bouřky k večeru ustupovat.

Lovci bouřek TV Nova nemají s sebou jen kamery. Jejich speciálně upravené auto umí měřit teplotu vzduchu, sílu větru a další meteorologické údaje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.