Bouřky jsou letos silnější než dříve. Způsobily už desítky zranění

Na rodinné oslavě na Třebíčsku měli její účastníci obrovské štěstí. Blesk uhodil jen kousek od nich.

To při bouřce v noci na neděli v Jihlavě se kvůli blesku, který podle návštěvníků na chvíli vyřadil nafukovací systém, a náporu vody zbortil festivalový stan. Při vybíhání z něj se v panice zranily desítky návštěvníků. Mnohým z nich ještě nebylo ani 18 let.

"Jsme prostě naráželi do těch ostatních lidí, snažili jsme se procpat k tomu vzduchu, nedalo se tam dýchat," uvedla návštěvnice Bára Marková. "Byl zacpaný lidmi, kteří na něm stáli, děcka křičela, dávala nám ruce, to vůbec nešlo," doplnila další z návštěvnic Lucie Marková.

[chooze:article;value:563624]

"Celkově jsme ošetřili 34 pacientů, v tuto chvíli zůstává v nemocnici šest lidí," informovala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Nejhůře jsou na tom dva dospělí pacienti, jsou to dvě dívky. U nich bohužel nelze vyloučit, že by mohly mít trvalé následky.

"Jsem přesvědčen, že jsme postupovali správně v součinnosti se složkami IZS, je mi upřímně líto všech zraněných osob a přeji jim co nejrychlejší uzdravení," uvedl pořadatel festivalu Petr Burián.

Případ policie prověřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, za což hrozí až osmileté vězení, vysoké pokuty a zákazy činnosti. Nešťastných událostí spojených s údery blesků přibývá. Letos je bouřek víc než v minulých letech a jsou na blesky extrémně bohaté. V některých jich přístroje zaznamenaly i přes 60 tisíc. 

[chooze:article;value:563604]

"Od začátku letošního června byly na území Česka už čtyři výrazné situace," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. "Z pohledu dlouhodobých statistik se jedná o velmi výrazně nadprůměrná čísla," dodala.

Na začátku června se na dětském dni v Liberci po úderu blesku do nedalekého stromu vážně zranilo 18 lidí, včetně deseti dětí. Před pár dny zase blesk na Českobudějovicku vážně zranil muže, který v tu chvíli zavíral kovová vrata u chaty. Každý by měl při bouřkách dodržovat základní pravidla.

"Je dobré vyhledat nějaký úkryt ideálně betonovou stavbu s hromosvodem, pokud jste v přírodě, tak na bobek, ruce i nohy k sobě," poradila meteoroložka. Další silné bouřky nás čekají už ve středu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.