Moderní bydlení

Bouřky jsou letos silnější než dříve. Způsobily už desítky zranění

Na rodinné oslavě na Třebíčsku měli její účastníci obrovské štěstí. Blesk uhodil jen kousek od nich.

To při bouřce v noci na neděli v Jihlavě se kvůli blesku, který podle návštěvníků na chvíli vyřadil nafukovací systém, a náporu vody zbortil festivalový stan. Při vybíhání z něj se v panice zranily desítky návštěvníků. Mnohým z nich ještě nebylo ani 18 let.

"Jsme prostě naráželi do těch ostatních lidí, snažili jsme se procpat k tomu vzduchu, nedalo se tam dýchat," uvedla návštěvnice Bára Marková. "Byl zacpaný lidmi, kteří na něm stáli, děcka křičela, dávala nám ruce, to vůbec nešlo," doplnila další z návštěvnic Lucie Marková.

[chooze:article;value:563624]

"Celkově jsme ošetřili 34 pacientů, v tuto chvíli zůstává v nemocnici šest lidí," informovala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Nejhůře jsou na tom dva dospělí pacienti, jsou to dvě dívky. U nich bohužel nelze vyloučit, že by mohly mít trvalé následky.

"Jsem přesvědčen, že jsme postupovali správně v součinnosti se složkami IZS, je mi upřímně líto všech zraněných osob a přeji jim co nejrychlejší uzdravení," uvedl pořadatel festivalu Petr Burián.

Případ policie prověřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, za což hrozí až osmileté vězení, vysoké pokuty a zákazy činnosti. Nešťastných událostí spojených s údery blesků přibývá. Letos je bouřek víc než v minulých letech a jsou na blesky extrémně bohaté. V některých jich přístroje zaznamenaly i přes 60 tisíc. 

[chooze:article;value:563604]

"Od začátku letošního června byly na území Česka už čtyři výrazné situace," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. "Z pohledu dlouhodobých statistik se jedná o velmi výrazně nadprůměrná čísla," dodala.

Na začátku června se na dětském dni v Liberci po úderu blesku do nedalekého stromu vážně zranilo 18 lidí, včetně deseti dětí. Před pár dny zase blesk na Českobudějovicku vážně zranil muže, který v tu chvíli zavíral kovová vrata u chaty. Každý by měl při bouřkách dodržovat základní pravidla.

"Je dobré vyhledat nějaký úkryt ideálně betonovou stavbu s hromosvodem, pokud jste v přírodě, tak na bobek, ruce i nohy k sobě," poradila meteoroložka. Další silné bouřky nás čekají už ve středu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.