Bouřky lámou stromy a trhají střechy. Do terénu vyrazili Lovci bouřek TV Nova

Od středeční 13. hodiny platí na celém území Česka výstraha před silnými bouřkami. Podle meteorologů je potřeba se připravit na silné nárazy větru, kroupy a přívalový déšť. Hrozí také rozvodnění malých toků a zatopení podchodů, podjezdů či sklepů.

"V souvislosti se silnými bouřkami evidujeme zvýšený počet výjezdů. Jedná se zejména o popadané stromy a větve. Nejvíc technických pomocí (147) aktuálně řešíme v Jihočeském a Plzeňském kraji," informovali hasiči odpoledne na twitteru. "Profesionální i dobrovolné jednotky zasahují zejména na Klatovsku a Domažlicku u událostí spojených se silným větrem. Popadané stromy, utržené střechy, stromy na vozidlech i v drátech. Od 14. hodiny přes 80 zásahů," doplnili plzeňští hasiči.

"Pro vznik silných bouřek budou během středečního odpoledne dobré podmínky. Nad Česko proudí teplý, vlhký vzduch a zvyšují se i hodnoty střihu větru, což jsou podmínky i pro vznik supercel. Velmi silné lokální bouřky se budou zřejmě tvořit zejména na jihu a východě území. Bouřky budou doprovázené nárazy větru o rychlosti až 90 km/h a krupobitím," doplnila meteoroložka Dagmar Honsová.

Nejdříve dorazila bouřková fronta do Plzeňského kraje. "Výjezdy máme prakticky po celé Šumavě. V akci jsou profesionální i dobrovolní hasiči. Na Domažlicku máme hlášeno vjetí vlaku do stromu, naštěstí bez zranění, v Sušici evidujeme dvakrát pád stromu na vozidlo, také podle současných informací bez zranění. Celkem máme už přes 20 výjezdů," zhodnotil situaci mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar krátce po 15. hodině.

Nebezpečí kromě padajících větví, krup a blesků můžou podle odborníků ve středu znamenat také vysoké teploty, které na mnohých místech překročí 31 °C. "Odpolední teploty na teploměru vystoupají na 28 až 34 °C, ale pocitová teplota bude kvůli vysoké vlhkosti ještě vyšší," dodává Honsová. Vysoké teploty platí pro většinu Česka také na čtvrtek. 

[chooze:article;value:510034]

Ty nejsilnější meteorologické jevy vyrazili monitorovat Lovci bouřek televize Nova. Ve svém speciálně vybaveném autě můžou měřit aktuální sílu větru, teplotu nebo další hodnoty a samozřejmě také pořizovat záběry, které pak okamžitě předají divákům TN Live a zpravodajství TV Nova.

"Cílem tohoto projektu je ukazovat lidem reálně, jak to vypadá v terénu v České republice s počasím. Tak, abychom nemuseli spoléhat ve studiu jenom na meteoradary, případně na videa od našich diváků," doplnil k projektu reportér a lovec bouřek Vladimír Hoť.

"Chceme se zaměřovat na výrazné až extrémní jevy, nepůjde pouze o klasické bouřky, ale třeba také silný vítr nebo kroupy. Budeme tam, kde se z hlediska počasí a jeho následků něco děje," vysvětlil dále Hoť. "Kromě meteostanice budeme okolí mapovat i pomocí čtyř kamer, do vysílání se bude možné propojit také přes skype. V autě máme i malou střižnu," upřesnil.

Lovci bouřek vyráží. Startuje unikátní projekt TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.