Bouřky poničily chmelnici na Přerovsku. V Budějovicích vytopily nákupní centrum

[chooze:gallery;value:33024]

​Víkendové bouřky zaměstnaly hasiče hned v několika krajích. "V převážné většině případů jsme zajišťovali uvolněné části střech, odstraňovali popadané stromy anebo čerpali vodu ze zatopených prostor," uvedli hasiči na sociální síti X.

Právě se zatopeným prostorem se museli vypořádat i v IGY Centru v Českých Budějovicích v Jihočeském kraji. Centrum od rána funguje v omezeném provozu. Zavřelo několik obchodů, nefungovaly výtahy ani eskalátory a dočasně nebyl možný ani bezbariérový přístup do centra.

Podívejte se na záběry přímo z českobudějovického obchodního centra:

V Českých Budějovicích bouřky zničily i střechu jednoho z domů v ulici Stradonická. Hasiči museli uvolněné části odstranit a střechu pak zaplachtovat. K šesté hodině ranní měli jihočeští hasiči ve statistikách 550 událostí spojených s počasím.

[chooze:article;value:519585]

​Bouřky poškodily i vedení vysokého napětí. V ranních hodinách bylo okolo 21 tisíc domácností s omezenými dodávkami energií. "Nejvíce omezení se týká stále Jihočeského kraje, kde se nám ale podařilo snížit počet omezených domácností od rána o 6 000," uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák okolo jedenácté hodiny dopoledne.

"Východní část našeho distribučního území byla zasažena méně. Na Vysočině se jedná o zhruba 1 200 odběratelů s omezením (nejvíce Jihlavsko, Třebíčsko), na jižní Moravě je zhruba 1 500 odběratelů bez dodávek energie (nejvíce Vyškovsko), ve Zlínském kraji přibližně 1 600 domácností v oblasti Kroměřížska," dodal Šperňák.

[chooze:article;value:515599]

​K utrženým částem střech, ale i strženým drátům, poškozeným vozidlům a zatopeným sklepům vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji. V Přerově spadl strom na čtyři auta. V Loučovicích spadla větev na autobus.

Bouřky téměř zdemolovaly i autocrossový areál. "Jako ostraha objektu tady máme stanoviště, které nám sebral vítr a zůstali jsme zavalení pod stany. Okamžitě, jakmile jsme se dostali ze stanů sami, tak jsme začali pomáhat ostatním. Projížděli jsme kompletně tábořiště, zjišťovali jsme celkové škody a poskytovali pomoc zraněným. Těch bylo celkem šest," řekl televizi Nova šéf ochranky noční směny Martin Berka.

"Opravdu ten vítr byl tak silný, že nám to rvalo stany pod rukama a nešlo to udržet. Teď je to částečně uklizené, jsou tam nějaké zbytky konstrukcí, které jsou poházené různě na hromadách, které se budou odvážet po závodech," dodal.

[chooze:article;value:518693]

Bouřky řádily i na Přerovsku, kde zničily asi desetinu chmelnice v Kokorech. Majitele teď čeká náročná práce. Kvůli popadaným konstrukcím budou muset rozmontovat a ustříhat dráty. Teď je navíc doba sklizně, takže chmelaři mají už tak práce dost.

​Chmel, který rostl ve zničené části, zřejmě do doby, než vše vyklidí, napadnou škůdci a chmelaři ho tak budou muset spálit. Chmelnice je sice pojištěná, ale celé škody a odklízení prý pojištění nepokryje. Škoda je předběžně odhadnuta na 25 milionů korun.

Bouřky zasáhly i Zoologickou zahradu v Jihlavě v kraji Vysočina, která musela na pár hodin uzavřít tropický pavilon. "Milí návštěvníci, po včerejší bouřce musíme z pavilonu odčerpat vodu, která se tam dostala. Proto bude pavilon dočasně uzavřen. Budeme se snažit ho pro vás otevřít co nejrychleji," napsala ZOO na facebooku. Pavilon otevřela znovu krátce před 12. hodinou.

[chooze:article;value:518733]

​Hasiči zasahovali na Vysočině u asi 200 událostí. Bouřky řádily nejvíce na Pelhřimovsku. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. K přibližně stejnému počtu případů vyjížděli hasiči i v Moravskoslezském kraji.

V naprosté většině převažovaly pády stromů, ať už na komunikaci či dráty elektrického vedení. V několika málo případech spadly i na zaparkované automobily. Vítr rovněž poškodil několik střech. Nejvážnější zásah řešily čtyři jednotky ve Studénce, kde byla poškozena střecha bytového domu. Tři lidé museli opustit byty v horních patrech, hasiči ze dvou z nich odčerpali vodu.

Vyjížděli ale i ke dvěma komplikovaným zásahům. "První případ se odehrál poblíž Maxovy nádrže. Dva slovenští turisté, muž a žena, které zastihla bouře cestou na Masarykovu chatu, se ukryli pod stromem. Shodou okolností úder blesku tento strom zasáhl a odlomená část spadla na muže. Zaklínila jej a způsobila mu velice vážná zranění," uvedl mluvčí horské záchranné služby Marek Fryš.

Druhý zásah má stejného jmenovatele, pád části stromu v důsledku silné bouře. Tentokrát se však stala postiženou mladá dívka ze Slovenska. Pád části stromu jí způsobil komoci, poranění v oblasti hlavy hrudníku a břicha.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.