Bouřky v Česku hrozí i dnes. ČHMÚ ale výstrahu zatím odmítá vydat

"Dnešní situace s bouřkami je opět 'na hraně' a váhali jsme, jestli vydat či nevydat výstrahu s nejnižším stupněm nebezpečí pro východ našeho území. Po konzultaci mezi pobočkami a v návaznosti na včerejší den jsme se rozhodli zůstat zelení s tím, že budeme v případě potřeby reagovat během odpoledne," uvedl v pátek na facebooku ČHMÚ.

Přeháňky a ojediněle i bouřky přináší nad Česko už nyní tlaková níže, která se nachází ve vrstvách atmosféry se středem nad Maďarskem. Polojasno většinou zůstane pouze na severozápadě republiky.

"Bouřky budou postupovat relativně pomalu a na některých místech se může vyskytnout několik bouřek za sebou. Podobně jako v předchozích dnech tedy hrozí srážkové úhrny kolem 25 milimetrů za krátký čas," sdělili meteorologové.

ČHMÚ navíc nevylučuje ani menší kroupy nebo vrstvu malých krup. "Některé modely se shodují na čáře konvergence podél severní hranice Zlínského kraje, tam je ale naštěstí slabé nasycení. Horší by to bylo podél naší jihovýchodní hranice od Lanžhota až po Beskydy. Tam už je nasycení silné, a navíc sem ráno a dopoledne dorazil déšť a bouřky," doplnili experti.

[chooze:article;value:508012]

Podle meteorologů je nejvíce pravděpodobné, že se silné bouřky objeví v jihovýchodní polovině území, tedy přibližně od Novohradských hor po Jeseníky a dále na východ.

V sobotu se pak bouřky mohou vyskytnout na celém území. "Budou postupovat rychleji, a tak se podle pátečních výpočtů zdá, že je riziko lokálních zatopení menší," uzavřeli odborníci.

Kdy v létě vyrazit na dovolenou? Podívejte se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.