Bouřlivák Felix Slováček slaví osmdesát. Jeho pravé jméno zná málokdo

[chooze:gallery;value:31487]

​Zlínský rodák měl u rodičů plnou podporu stát se muzikantem a postupem času mu klarinet a saxofon přirostly k srdci. Vydal se do sousední Kroměříže studovat na Vejvanovského konzervatoř a z ní přešel na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění.

Z Antonína se stal Felix

Školní přezdívka podle kresleného kocoura Felixe se nakonec stala i jménem, pod kterým se postupně proslavil. Talentu si všiml legendární Karel Vlach, který si do orchestru vybíral jen muzikanty první kategorie. Felix stihl ještě vycestovat do zahraničí a hrál v Big Bandu Radia Kodaň či v Kolíně nad Rýnem.

Přestože právě Big Band byl jeho srdeční záležitostí, neodolal nabídce do Orchestru Ladislava Štaidla, kam ve stejný čas s trumpetistou Václavem Týfou od Vlacha přicházel.

[chooze:article;value:502843]

Mistr otevíral dveře

Gottova dechová sekce byla úžasná a Felix v ní byl nejvýraznější i díky tomu, jak dokázal muziku vizuálně prožívat, čímž získával na popularitě. Televizní vystoupení Karla Gotta ze Slováčka dělala hvězdu, dostával prostor na koncertech a brzy byla na světě série samostatných gramofonových desek.

První vyšla v roce 1974 a se Štaidlem jich vydal pět. Když Gottův soubor procházel začátkem 80. let zeštíhlením, převzal po předčasné smrti Josefa Vobruby Taneční orchestr Československého rozhlasu, který po revoluci získal Felixovo jméno.

Umělecké sklony mají po tatínkovi i děti. S první manželkou má herečku a dabérku René, ze svazku s Dagmar Patrasovou Felixe mladšího, který k muzice přidal i herectví. To samé se dá napsat o dceři Anně Julii, které excelovala v roce 2016 v soutěži Tvoje tvář má známý hlas.

Felix Slováček chystá další koncert. Pomáhá mu s ním zkušený tým:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.