Box versus MMA – jaké jsou rozdíly?

MMA jako sport 21. století

Je až neskutečné, jak se tento sport za poslední desetiletí tak rozmohl, že se chce nyní každý druhý mladý člověk věnovat právě tomuto sportu. Není ale divu. Jako divák MMA zažije člověk opravdu nevídaný zážitek. I proto se možná v tomto sportu točí opravdu veliké peníze a aktéři samotného zápasu se opravdu nemusí bát, že by přišli nějak zkrátka.

Pokud bychom ale měli popsat, co vlastně to MMA je, tak pod těmito třemi písmeny se skrývají anglická slova mixed martial arts, v překladu tedy smíšená bojová umění. Slovo smíšená zde hraje opravdu velikou roli, protože v pravidlech tohoto sportu jsou obsaženy chvaty a údery z jiných bojových umění a tím se stává tento sport opravdu velmi divácky atraktivní. Při vzniku tohoto sportu bylo totiž cílem najít v jiných bojových uměních ty nejúčinnější chvaty a způsoby boje ve skutečných situacích a zároveň bez použití jakýchkoli zbraní. Není tak neobvyklé, že aktéři boje často proti sobě bojují ve stoje, v kleku i na zemi a užívají všemožné chvaty, aby soupeře jednoduše překonali. Jedná se tedy o plnokontaktní bojový sport, jehož výsledkem jsou ale často i poměrně vážná zranění jako například zlomeniny, natržené šlachy a svaly, modřiny a všudypřítomná krev nebo až se dostanou až do bezvědomí.

Ve světě se za jednu z největších soutěží v MMA považuje UFC neboli Ultimate Fight Championship, která má své kořeny až v daleké Americe. V České republice se za největší soutěž ve smíšených bojových uměních může považovat Oktagon MMA. Ze světových hvězd, které se díky MMA proslavily, mohou být jmenováni například Conor McGregor nebo Ronda Rousey. Za Českou republiku by mohli být jmenováni například Karlos Vémola nebo Patrik Kincl.

Co je to box a v čem se liší od MMA

Box jako takový se také řadí mezi bojové sporty. Pokud byste ale někdy viděli zápas boxerů a zápas MMA bojovníků, snad okamžitě byste viděli několik rozdílů. V boxu jde totiž o to, že k boji užívají boxeři pouze pěsti a musí se naučit srazit bojovníka k zemi či ho nějakým jiným způsobem vyřadit ze hry, takzvané KO, kdy bojovník ztratí vědomí. V boxu jsou také povoleny pouze údery od pasu výš a ve stoje. Zároveň jsou chvaty omezené také na určité části hlavy a těla. Ve zkratce to znamená, že pravidla v boxu jsou více svázaná a méotevřená. Pokud totiž bojovník v boxu spadne na zem, jsou mu odpočítávány vteřiny, do kterých se musí zvednout. Pokud se nezvedne, kolo končí a bod dostává protivník. V MMA je například zápasení na zemi povoleno.

Co je potřeba, když chcete s MMA či boxem začít?

Pokud jde o MMA, není skrze vybavení nijak náročné. Zápasníci na sobě mohou mít šortky a zápasnice navíc sportovní podprsenku. Co se rukavic týče, tak jsou poveleny rukavice s volnými prsty, které zajistí lepší úchop protivníka. Co je ale potřeba k MMA i boxu jsou boty, které jsou speciálně upraveny k tomu, aby neklouzaly a bojovníkovi nepřekážely v pohybu a zároveň chránily nohy. A pokud by vás zajímalo, jak takové boty mohou vypadat, najdete je například zde https://sportano.cz/box. Box se od MMA liší hlavně rukavicemi a chrániči. Chrániče jsou umístěny na hlavě, ale také na trupu, aby mírnily soupeřovy útoky. Co se rukavic týče, jedná se o klasické rukavice, které se využívají i na boxování do pytle. Jejich ukázku můžete hledat například zde https://sportano.cz/rukavice-everlast. A pokud vám tyto sporty přijdou příliš drsné, věřte tomu, že i děti se těmto sportům mohou věnovat. Důkazem jsou i dětské rukavice https://sportano.cz/box/detske-boxerske-vybaveni/detske-boxerske-rukavice, se kterými se děti mohou již odmala učit a běžně se na trhu vyskytují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.