Boží Dar se bouří proti CHKO v Krušných horách. Bojí se o podnikání místních

Chráněnou krajinnou oblastí by se v příštích dvou letech mělo stát přibližně 1 200 kilometrů čtverečních Krušných hor. Město Boží Dar s tím ale důrazně nesouhlasí.

Radnice se obává, že by to mělo negativní dopad na lesní hospodářství a ekonomiku tamních obyvatel a podnikatelů. Přírodu v okolí prý navíc chrání dostatečně. Město proto v otevřeném dopise požádalo o úplné zrušení procesu vyhlášení chráněného území.

[chooze:article;value:548241]

​Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že v letech 2023 až 2024 proběhla přibližně stovka jednání se zástupci samospráv, dvou krajů a dalších zájmových skupin. Boží Dar ale tvrdí, že byl z těchto jednání vyloučen. Podle starostů ostatních obcí, které s vyhlášením chráněné krajinné oblasti souhlasí, ale Boží Dar neprojevil dostatečnou snahu se jednání aktivně účastnit.

Město Boží Dar, stejně jako ostatní obce, kraje nebo vlastníci nemovitostí, má podle zákona čas do konce října podat připomínky a námitky. Ty pak musí ministerstvo posoudit a podle platných zákonů se jimi zabývat.

[chooze:article;value:521975]

​Devět připomínek už podal například i Karlovarský kraj, který se zřízením chráněné krajinné oblasti souhlasí. Týkají se například silnic, které by nemohly být kvůli ochraně soleny. To by se týkalo například frekventované silnice první třídy vedoucí z Jáchymova na Boží Dar.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.