Brazílii sužují extrémní vedra. Teploty se vyšplhaly přes 50 stupňů Celsia

Extrémní vlny veder zasáhly téměř celou Brazílii. Nejhorší byla situace v Riu de Janeiru. Pocitová teplota tam prý dosáhla 63 stupňů Celsia. Nebývalé horko hlásí i největší město Brazílie Sao Paulo.

Tamní obyvatelé prý v úmorném počasí nejsou schopni pořádně chodit ani do práce. "Když přijdu domů, musím hned pod studenou vodu, jinak nemůžu ani vstát. Jsem z toho unavená. Dokonce je těžké i spát," řekla obyvatelka Sao Paula Riquelme da Silvová.

[chooze:article;value:523270]

Tropické počasí pro toto roční období v latinskoamerické zemi ale není typické. Ačkoliv za měsíc přichází do Brazílie léto, teploty se zde v listopadu drží průměrně okolo 28 stupňů Celsia. Podle úřadů mají horka na svědomí jev El Niño a další klimatické změny. Neobvyklé brazilské počasí fascinuje po celém světě řadu vědců, kteří se snaží přijít na to, co náhlý růst teploty způsobuje.

Meteorologové předpovídají, že teploty začnou klesat ke konci týdne. Nicméně by se stále měly držet okolo 30 stupňů. Podle brazilského národního meteorologického ústavu, byla průměrná teplota od července do října v Brazílii na rekordních hodnotách a očekává se, že extrémní vlny veder budou čím dál častější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.