Brigádníků v Česku je nedostatek. Hlavně těch, co mají pracovat rukama

Vyložit, naložit, odvézt a takhle pořád dokola. Během vodácké sezóny se půjčovny lodí nezastaví a brigádníci jsou pro ně nezbytní. I tady je ale hledají obtížně.

"Většinou saháme právě mezi vysokoškoláky, kteří tu brigádu shánějí, aby si vydělali na školu. A tak dál. Ale je pravda, že se nám poměrně hodně točí," řekl majitel půjčovny Jaroslav Lhotský.

Najít kvalitního brigádníka je podle pana Lhotského velmi obtížné. Mladí prý víc koukají na hodinky a hledí si spíš telefonu než práce. "Stejně jako v zemědělství, všude s tím jsou problémy léta. A mně přijde, že poslední dobou se to stupňuje," pokračoval.

[chooze:article;value:508448]

Problém mají hlavně ty firmy, ve kterých musejí brigádníci pracovat rukama. Z tohoto důvodu si většina zaměstnavatelů snaží brigádníky udržet na více sezón. Jako třeba na Lipně. "My se jim snažíme vycházet vstříc například ubytováním nebo i nějakými jinými benefity než třeba jen tou klasickou mzdou," popsal mluvčí sportovního zařízení Jiří Grintorád.

Desítky brigádníků, hlavně plavčíky, shánějí i do jihlavského městského akvacentra. Čas mají jen do konce června, kdy otevírají.

[chooze:article;value:507183]

Mezi zaměstnavateli je podle Úřadu práce aktuálně nejvíc krátkodobých pracovních nabídek ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, cestovním ruchu, gastronomii nebo třeba v hotelnictví, obchodech a veřejných službách.

"Vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé hledají brigádníky zejména prostřednictvím svých zaměstnanců, sociálních sítí nebo internetových portálů, objevují se tyto nabídky v evidenci ÚP ČR v menší míře," sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Aby měly některé firmy brigádnickou výpomoc na léto jistou, začínají ji prý dokonce shánět už na začátku roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.