Británie bude vyhošťovat migranty do Afriky. Chceme totéž, hřmí Zdechovský

Britský parlament schválil kontroverzní zákon, který umožní deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy. Sytém by měl začít fungovat už za několik týdnů. Podle BBC se nyní může týkat asi 50 tisíc migrantů, kteří do země přijeli bez povolení z jiné bezpečné země. Tento počet ale může růst.

Za to by africká země měla od britské vlády dostat během pěti let asi 370 milionů liber tedy asi 10 miliard korun. Dalších 170 tisíc liber (skoro pět milionů korun) dostane Rwanda za každého přijatého migranta, a pokud jich bude přes 300, získá dalších 120 milionů, tedy asi 3,5 miliardy korun.

Inspirace pro Evropskou unii

Britská opozice zákon proto označila za "neuvěřitelně drahý fígl". Veřejně jej naopak pochválil například český europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj by se Evropská unie měla tímto postupem inspirovat. "Britský parlament schválil vyhošťování migrantů do Rwandy. První odletí do tří měsíců. Tak takhle si to představuji!" napsal na X.

[chooze:article;value:551664]

​Pro TN.cz svou představu přiblížil. "Azylová procedura by měla probíhat ve třetích zemí, a ne na území EU. V detenčních centrech na území EU ty lidi nemůžete držet jako zločince. Musíte jim dát všechna práva, což ale znamená, že většina lidí z těch detenčních center odejde. To pak znamená, že když to azylové řízení dopadne neúspěšně, není možné toho člověka vyhostit, protože zmizí," tvrdí.

"Když by žadatel o azyl dorazil třeba do Itálie, tak bychom ho naložili na loď a odvezli do Tuniska, Libye, nebo do jiné země mimo EU, a tam by proběhlo to řízení. Podobně to funguje například v Austrálii," nechal se slyšet. "Za mě je to nejlepší způsob, jak odradit spoustu lidí, kteří zneužívají ten systém," doplnil s tím, že řada migrantů do Evropy přichází z bezpečných zemí, kam Češi jezdí na dovolenou.

Varianta, která je ve hře

Ani ministerstvo vnitra, které má azylovou politiku na starosti, nevylučuje, že by se touto cestou mohla Evropa vydat. Podle mluvčího resortu Ondřeje Krátošky by o tom měli ministři členských zemí jednat 6. května na konferenci v Kodani.

"Konference bude vhodnou příležitostí rámcově představit návrhy pracovní skupiny vedené Dánskem, které by po evropských volbách doplnily pakt o migraci a azylu o nová opatření především ve vnější migrační dimenzi založené právě na novém typu takového komplexního partnerství," řekl mluvčí pro TN.cz.

"Musíme odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli, proto společně s Dánskem a dalšími chystáme další kroky nad rámec migračního paktu. Řešením jsou rychlejší návraty mimo území EU, ale i další opatření, jejichž návrhy nyní připravujeme," potvrdil pak tyto plány předseda vlády Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:551965]

V Evropě už, nezávisle na Evropské unii, podobnou dohodu uzavřela například Itálie s Albánií. Podle Deutsche Welle má dvojice italských středisek na albánském území sloužit pro migranty zadržené v italských vodách. Ročně jimi může projít až 36 tisíc lidí. Podobný postup zvažují třeba i Němci.

Nehumánní a neetické

Tato řešení mají ale spoustu problémů. Například u australského programu se objevila vlna kritiky týkající se životních podmínek migrantů čekajících v takových zařízeních. "Naši klienti byli degradováni, dehumanizováni a jejich životy byly po mnoho let znehodnocovány v táborech na Nauru a na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji," řekl pro The Guardian právní zástupce části z nich Jennifer Kanis.

Původní australská dohoda s Papuou-Novou Guineou byla problematická také po právní stránce a papuánské soudy ji zrušily. Následovala proto další dohoda, jejíž detaily jsou pro jistotu tajné. Také britská dohoda s Rwandou má právní problémy.  

"Přijetí zákona nerespektuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který v červnu 2022 proti britsko-rwandské dohodě již zasáhl, když uznal právo cizinců podat proti svému vyhoštění odvolání," upozorňuje Katarína Pleskot Kollárová z Programu migrace Člověka v tísni s tím, že problém v dohodě vidí i britský nejvyšší soud.

"Nově přijatý zákon také prohlašuje Rwandu za bezpečnou třetí zemi, čímž má zejména zabránit vznášení námitek proti deportacím. Označit Rwandu za bezpečnou zemi je diskutabilní, přinejmenším vzhledem k úrovni tamní demokracie a kvůli prokazatelnému porušování lidských práv, jak směrem k migrantům, tak ve vztahu k menšinám," upozorňuje na další úskalí deportací Pleskot Kollárová.

Britský parlament schválil vyhošťování ilegálních migrantů do Rwandy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.