Británie je v šoku. Aktivisté posprejovali slavný monument Stonehenge

[chooze:gallery;value:36310]

Incident se odehrál ve středu kolem 11. hodiny tamního času (12:00 SEČ), píše web The Independent. Dva členové z hnutí Just Stop Oil (Zastavte ropu) postříkali oranžovou barvou několik kamenů monumentu Stonehenge v jižní Anglii.

Za aktivistickým útokem na téměř pět tisíc let starý monument stojí 21letý Niamh Lynch a 73letý Rajan Naidu, píší BBC News. Po britské vládě svým činem požadovali, aby do roku 2030 ukončila těžbu fosilních paliv.

Svědkem incidentu se stal i český turista z Otrokovic. "Během naší návštěvy památky se přes velmi nízký plot přehnali rádoby 'aktivisté', kteří měli na tričku nápis Just Stop Oil. K pošpinění památky použili hasicí přístroj s oranžovým postřikem," svěřil se TN.cz.

[chooze:article;value:560883]

Aktivisté po útoku tvrdili, že na sprejování použili barvivo z kukuřičné mouky, které má brzy smýt déšť.

"Ochranná služba se snažila ihned odvést pozornost turistů, což se jim moc nedařilo. Zásah proti aktivistům byl velmi něžný," dodal turista. Přiznal ale, že tento "nemístný akt" znepříjemnil zážitek hned několika návštěvníkům slavné památky.

Extrémistický útok podle deníku Daily Mail odsoudil britský premiér Rishi Sunak. Ten ho označil za "hanebný čin vandalismu na jednu z nejstarších a nejvýznamnějších památek nejen Spojeného království, ale i celého světa".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.