Británie se bojí nového koronaviru. Zasáhl už 800 tisíc lidí, má 10 příznaků

Už více než 800 tisíc lidí se ve Velké Británii nakazilo novou variantou koronaviru. A epidemiologové jsou přesvědčení, že číslo dál poroste. Imunita z prodělání nemoci a očkování se z populace postupně vytrácí, navíc je chladné léto.

Na obavy odborníků upozornil portál Mirror. Eris je subvariantou omikronu, kterým se "promořili" i Češi. Mutace se totiž šířila extrémní rychlostí. Eris má zatím v Británii jeden z deseti nakažených.

[chooze:article;value:516433]

Nárůst počtu infikovaných se ale nepromítl v nemocnicích, hospitalizovaných s covidem zůstává minimum. "Mírný růst hospitalizací jsme zaznamenali mezi seniory. Celkový počet ale zůstává velmi nízko. Situaci intenzivně monitorujeme," uvedlo britské ministerstvo zdravotnictví.

Eris se projevuje desítkou hlavních příznaků, zejména bolestmi v krku, rýmou, ucpaným nosem, kýcháním, suchým kašlem a bolestmi hlavy. Objevit se může i vlhký kašel, potíže s hlasivkami, bolesti svalů nebo oslabení či ztráta čichu.

Na podzim i v Česku?

"Ve Velké Británii jednoznačně sledujeme začátek další covidové vlny," zvedla varovný prst epidemioložka Christina Pagelová.

[chooze:article;value:516128]

Podle českého exministra zdravotnictví Romana Prymuly, který boj s pandemií dlouho řídil, se to na podzim nedá vyloučit ani v tuzemsku. "Virus tady za pár měsíců začne cirkulovat výrazně více, než je tomu teď v létě," řekl TN.cz.

Na pozoru se mají i v Rakousku, píše list oe24. "Dlouho jsme tu žádnou vlnu neměli, takže je zase na čase. Čísla jsou teď opravdu nízká, ale imunita klesá. Současný mírný nárůst neukazuje letní vlnu, ale možný je začátek podzimní vlny," prohlásil molekulární biolog Ulrich Elling.

Češi věřili falešným zprávám. Odradily je od očkování proti covidu, tvrdí výzkum (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.