Británie si připomíná výročí Karlovy korunovace. Oslavy jsou ve stínu rakoviny

Král Karel III. vládne Velké Británii už více než rok a půl. V pondělí ale uplyne přesně rok od jeho oficiální korunovace. Ku příležitosti jejího prvního výročí už královští úředníci zveřejnili 21 metrů dlouhý korunovační svitek, který do detailů popisuje průběh samotné ceremonie. Tradice svitků sahá až do začátku 14. století. Letos poprvé si ho ale lidé budou moci prohlédnout i na internetu.

První výročí slavnostního ceremoniálu si budou připomínat i běžní Britové. Pro mnohé z nich má totiž symbolický význam. "Korunovace je ze své podstaty okamžikem změny. Je to víc než jen nástup na trůn. Pro národ je to příležitost přehodnotit, co je důležité. A myslím, že přesně to korunovace udělala," tvrdí odborník na královskou rodinu z King's College London George Gross.

[chooze:article;value:553360]

Oslavy ale letos nebudou tak bujaré, jak bývalo dříve zvykem. Nejspíš je za tím Karlova nemoc. Lékaři 75letému monarchovi na začátku roku diagnostikovali rakovinu. Na tu se údajně přišlo během jeho vyšetření prostaty. Nešťastná zpráva měla ale nakonec i pozitivní dopad. "Poté, co o rakovině promluvil, začali muži v rekordním počtu chodit na vyšetření. To bylo něco mimořádného," tvrdí Gross. 

Rakovinou trpí také Karlova snacha, princezna Kate. Podle zpráv italských médií ji měl operovat tým italských lékařů z klinik v Gemelli, který se v minulosti staral také o papeže. Londýnská klinika, kde měla operace proběhnout, ale nechtěla tyto informace ani potvrdit, ani vyvrátit. Buckinghamský palác pak na toto téma mlčí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.