Británie uvede do válečného režimu zbrojní průmysl, Němci chtějí více vojáků

Podle britského předsedy vlády Rishi Sunaka čeká Británii největší posílení národní obrany za poslední generaci, aby mohla země čelit stále nebezpečnějšímu světu, informoval portál Sky News. Zároveň podotkl, že miliardy liber budou v příštím desetiletí vynaloženy na výrobu munice a modernizaci ozbrojených sil.

"Autokratické státy, jako je Rusko, Írán a Čína, stále více spolupracují na podkopání demokracie a přetvoření světového řádu. Také hodně investují do svých vlastních armád, kybernetických schopností a nízkonákladových technologií," uvedl Sunak.

[chooze:article;value:552005]

Premiér je přesvědčený, že situace představuje přímé nebezpečí pro životy a živobytí lidí nejen ve Spojeném království, ale v celé Evropě a širším světě. "Je třeba podniknout kroky k odvrácení těchto rostoucích hrozeb," má jasno Sunak.

Britský kabinet tak uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, píše portál The Guardian. V současnosti činí výdaje na obranu v zemi asi 2,3 % HDP, do roku 2030 by se měly ale zvýšit na nejméně 2,5 %.

Velká Británie chystá poskytnout Ukrajině na obranu před Ruskem vojenskou pomoc v hodnotě 500 milionů liber (zhruba 14,7 miliardy korun). Součástí mají být miliony kusů munice, obsahovat má také 400 vozidel, 60 lodí nebo rakety dlouhého doletu.

Sunak už dříve upozornil, že případné vítězství Ruska ve válce s Ukrajinou by akorát ruského prezidenta Vladimira Putina povzbudilo. "Investice do Ukrajiny je investicí do naší bezpečnosti," řekl.

Navýšení počtu profesionálních vojáků v Německu

Ještě v roce 2000 měl německý Bundeswehr 317 000 vojáků, ale pak v roce 2011 v zemi skončila povinná vojenská služba a teď slouží v armádě jen něco málo přes 181 000 profesionálů. Do roku 2031 by jich mělo přibýt aspoň 20 tisíc. Podle úřadů ruská agrese na Ukrajině zájem o práci v armádě mírně zvedla.

Pro znovuzavedení povinné vojenské služby je v Německu podle posledních průzkumů 52 % dotázaných a ministerstvo obrany už zvažuje možnosti.

Kvůli pomoci Ukrajině je i řada sporů. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.