Moderní bydlení

Británie v tichosti kývla na použití raket k ničení cílů hluboko na ruském území

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na včerejší tiskové konferenci v Kyjevě naznačil, že Bílý dům se chystá zrušit omezení pro Ukrajinu, týkající se použití Západem dodaných zbraní dlouhého doletu k ničení klíčových vojenských cílů na ruském území. Deník The Guardian v této souvislosti uvádí, že se předpokládá, že takové rozhodnutí již Spojené státy učinily, avšak za zavřenými dveřmi.

Kyjev totiž dlouhodobě tvrdí, že omezení používání raket dlouhého doletu k útokům na cíle nacházející se hluboko na ruském území, brzdí jeho válečné úsilí. Spojené státy se však obávají, že takovýto způsob použití dodaných raket by mohl vést k eskalaci konfliktu.

[chooze:article;value:572846]

Blinken ve svém projevu v Kyjevě po boku britského ministra zahraničí Davida Lammyho uvedl, že USA byly „od prvního dne“ ochotny přizpůsobit svou politiku změně situace na ukrajinském bojišti. „Budeme v tom pokračovat,“ zdůraznil ministr zahraničí USA. Přitom naznačil, že změnu strategického myšlení v Londýně a Washingtonu způsobily dodávky balistických střel, které tento týden Moskvě dodal Írán. Podle jeho slov se jednalo o „významnou a nebezpečnou eskalaci“.

The Guardian s odvoláním na nejmenované britské vládní zdroje uvedl, že toto rozhodnutí, umožnit Ukrajině používat rakety Storm Shadow k útokům na cíle v Rusku již bylo přijato. Přesto se neočekává, že by Británie své stanovisko oficiálně oznámila na pátečním setkání britského premiéra Keira Starmera s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu DC, informuje server European Pravda.

Zdroje dodaly, že středeční společná návštěva Blinkena a Lammyho v Kyjevě by se neuskutečnila, pokud by v politice používání raket Storm Shadow, které mají dosah přes 250 kilometrů, nebylo přijato kladné rozhodnutí. Veřejné prohlášení Británie o svolení s použitím raket dlouhého doletu však někteří pozorovatelé považují za zbytečně provokativní, a tak je pravděpodobné, že stále budou existovat jistá omezení, aby se zabránilo bezohledným nebo zbytečným útokům.

Ukrajina předá Spojeným státům seznam ruských cílů. Lavrov reagoval slovy o třetí světové válce (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.