Británii čeká velká událost. Nemocný Karel III. ale musel změnit program

[chooze:gallery;value:35001]

​Více než 1 400 vojáků, okolo 300 hudebníků a tisíce přihlížejících. Tak bude vypadat sobotní vojenská přehlídka Trooping the Colour. Při příležitosti narozenin britských panovníků se koná už od roku 1748. Velkolepou podívanou budou i letos přímo před Buckinghamským palácem sledovat politici, velvyslanci i široká veřejnost.

"Ten nejúžasnější zážitek je, když přibližně 150 mužů, žen a koní přejde z kroku do klusu. Hudba se mění, tempo se mění, prach se zvedá, je to šílené. Pak už jen pozdravíte krále. Jakmile to uděláte a nespadnete, víte, že to byla úspěšná přehlídka," popsal bývalý důstojník Household Cavalry Alex Owens.

[chooze:article;value:559233]

​Účast Karla III. na oficiálních narozeninových oslavách letos komplikuje jeho zdravotní stav. Kvůli rakovině, kterou mu lékaři diagnostikovali v únoru, provede inspekci vojsk pouze z kočáru a ne na hřbetě svého koně jako minule.

Přehlídka začne v sobotu krátce před půl jedenáctou dopoledne. Po 13. hodině pak nad Buckinghamským palácem přeletí letouny královského letectva. Do přehlídky se zapojí i tři koně, kteří se v dubnu v ranní špičce proháněli centrem Londýna poté, co je vyděsila padající suť. Podle veterinářů se ze svých zranění už dostali a jsou v pořádku.

Vlivu zdravotního stavu na plnění královských povinností se věnoval Svět za hranicemi (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.