Británií otřásá obří poštovní skandál. Zničil životy stovkám lidí

Ve Velké Británii se odehrává čtyřdílné hrané drama, které veřejnosti na životních příbězích hlavních hrdinů připomíná jeden z největších justičních omylů současnosti. 

Předlohou mu je okolo devíti stovek skutečných obětí, které úřady stíhaly za to, že jim v kase chyběly peníze. Chyby v účetnictví přitom nezpůsobili tito lidé, ale počítačový systém zvaný Horizon.

[chooze:article;value:534030]

​"Lidé, kteří tvrdě pracovali, mají zničené životy i svou pověst, a to naprosto bez svého vlastního zavinění. Obětem se musí dostat spravedlnosti a odškodnění," reagoval na skandál britský premiér Rishi Sunak.

Mezi neprávem odsouzenými byl i manžel 81leté Marion Holmesové Peter. Zemřel dřív, než se dočkal očištění svého jména. "Zemřelo už nejméně 60 lidí bez toho, aby se dočkali odškodnění a spravedlnosti. Takhle to přece nemůže pokračovat," řekla Marion Holmesová.

Na odškodnění má nárok okolo 4 000 lidí. "Problémem je, že tu stále máme velkou skupinu lidí, okolo 700, možná ještě víc, jejichž rozsudky nebyly zrušeny, a kteří tak v tuto chvíli stále nemají nárok na odškodnění," upřesnil Chris Hodges, představitel orgánu, která má na starosti kompenzační systém.

V rámci odškodnění mohou jednotlivci dostat v přepočtu až 17 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.