Británií otřásá obří skandál. Desetitisíce lidí se nakazily z kontaminované krve

Asi 3 000 lidí zemřelo a spousta dalších má doživotní problémy kvůli kontaminované krvi, kterou pacienti dostali během transfuze či péče kvůli vzácným onemocněním krve, tvrdí v pondělí zveřejněná zpráva. Virem HIV či žloutenkou se kvůli ní nakazilo přes 30 tisíc lidí, informoval The Guardian. Mezi nakaženými virem HIV je i 380 dětí s poruchami srážlivosti.

Kontaminovanou krev lidé dostávali od 70. let do začátku 90. let. Tím ale skandál neskončil. Pozdější vlády totiž vše podle zprávy kryly. "K infekcím došlo, protože činitelé, tedy lékaři, krevní služby a vlády, nekladli bezpečnost pacientů na první místo," uvedl bývalý soudce Brian Langstaff, který pětileté vyšetřování vedl.

Riziku podle zprávy úřady vystavily pacienty, protože dovážely krev ze zahraničí. Například v USA ji za peníze darovali i vězni či drogově závislí. Navíc po určitou dobu nebyla testována ani tepelně ošetřena, což by snížilo riziko hepatitidy i HIV. Lékaři pak navíc podle vyšetřování neinformovaly pacienty o alternativách, v několika případech jim ani neřekli, že jsou nakažení.

[chooze:article;value:549765]

Podle premiéra Sunaka jde o katastrofu a obří selhání státu, uvedla stanice Sky News. "Instituce, ve které vkládáme důvěru, selhaly tím nejhorším a nejvíce zdrcujícím způsobem," prohlásil.

"Lidé na vysokých pozicích měli znovu a znovu šanci přenos těchto infekcí zastavit. Znovu a znovu to neudělali," dodal. Jménem všech vlád se omluvil. To samé udělal lídr opozičních labouristů Keir Starmer.

Kabinet už připravuje pro poškozené kompenzace. Každý by měl dostat v přepočtu asi tři miliony korun.

Podívejte se na reportáž o inovaci v Krnově. Potrubní pošta transportuje v tamní nemocnici krev (19/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.