Britové hledají cesty, jak udělat krávy ekologickými. Mění jim stravu

Tráva dává krávám důležité živiny, díky kterým zvířata správně fungují a třeba i produkují mléko. Zároveň jsou ale kvůli ní plné metanu, který později vylučují. A to pro naši planetu představuje problém.

"Metan funguje jako skleníkový plyn, stejně jako oxid uhličitý. Jenže na rozdíl od něj dokáže zachytit ještě mnohem více tepla. Zachytí asi 30krát víc tepla, než země vyprodukuje. Takže ji hodně zahřívá a zapříčinil zvýšení teploty už o minimálně půl stupně," vysvětlil profesor William Collins.

[chooze:article;value:498294]

Jen ve Velké Británii žije více než 9 000 000 kusů skotu. Některé krávy teď budou mít stravu obohacenou o mořské řasy nebo česnek, které mají zlepšit jejich zažívání. Hospodáři by ale uvítali i jiná opatření.

"Neexistuje žádná malá změna, kterou bychom mohli udělat, a všechno tím vyřešit. Musíme se podívat na to, jak hospodaříme. Nejde jen o metan. Musíme začít hospodařit udržitelně," je přesvědčený farmář Matthew Elphick.

Hospodářská zvířata vytváří asi 14 procent emisí skleníkových plynů, které souvisí s lidskou činností. Pro srovnání, letecká doprava je zodpovědná za necelá dvě procenta. Pokud budou farmáři u krav úspěšní, chtějí podobný postup v budoucnu vyzkoušet i na ovcích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.