Britové odhalili tvář Jacka Rozparovače. Našli dlouho ztracenou podobiznu

Britská policie vystavila podobiznu Jacka Rozparovače, která se považovala za ztracenou, píše web The Mirror. Notoricky známý sériový vrah byl roku 1888 noční můrou londýnských prostitutek. Za oběť mu jich padlo nejméně pět.

Vrahovu podobiznu se podařilo najít ve starých policejních archivech. Mezi mnoha nalezenými artefakty se totiž našla i hůl s vyřezanou podobiznou tváře staršího muže. Má se za to, že jde o tvář právě Jacka Rozparovače.

[chooze:article;value:354661]

Hůl používal vyšetřovatel Frederick Abberline a dostal ji poté, co jej odvolali z vyšetřování případu roku 1889, když se mu nepodařilo chytit Rozparovače do léčky. Jde o unikátní kousek, zřejmě jediný identikit známého sériového vraha, který se v nějaké podobě dochoval do dnešních dní.

Jak píše web New York post, hůl byla roky uložená na policejní akademii v Bramshillu západně od Londýna, ovšem od uzavření instituce v roce 2015 ji všichni měli za ztracenou. Nyní se hůl našla v policejním archivu ve městě Ryton na severu Anglie.

Hůl nyní vystavuje policejní akademie v Rytonu, aby připomínala pokrok v policejním vyšetřování. Právě případ Jacka Rozparovače totiž vedl k rozšíření vyšetřovacích metod a forenzní vědy.

"Je úžasné, že to můžeme vystavit tady v Rytonu spolu s původními výstřižky z novin, takže naši důstojníci mohou z první ruky vidět, jak daleko jsme od té doby v policejní práci pokročili," řekl k nálezu tvůrce kreativního obsahu rythonské policejní akademie Anthony Cash.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.