Britové si připomínali Den veteránů. V ulicích se ale strhla mela kvůli Palestině

V jedenáct hodin jedenáctého dne jedenáctého měsíce se ve Spojeném království tradičně drží dvouminutové ticho na památku okamžiku, kdy utichla děla na konci první světové války. Za zastavení bojů v Gaze se v tento den vydalo demonstrovat do londýnských ulic na 300 tisíc lidí.

V jednu chvíli měl špalír lidí délku asi 4 kilometry. Do ulic vyrazili ale i členové pravicové strany Liga na obranu Anglie. Policie u některých z nich našla zbraně, včetně nožů a obušků, a také drogy. Skupina asi 150 lidí na davy protestujících odpalovala rachejtle, přičemž některé z nich zasáhly policisty a nejméně 9 jich zranily. U památníku na Whitehallu čelili i nadávkám a skandování.

[chooze:article;value:528590]

​Někteří propalestinští demonstranti zase údajně dávali najevo nenávist vůči Židům. Na demonstraci se měl například objevit plakát s Davidovou hvězdou ve tvaru hákového kříže.

Násilí na Den válečných veteránů ostře odsoudil britský premiér. "Odsuzuji násilné a zcela nepřijatelné scény, kterých jsme dnes byli svědky ze strany Ligy na obranu Anglie a přidružených skupin a sympatizantů Hamásu, kteří se zúčastnili Národního pochodu pro Palestinu," prohlásil britský premiér Rishi Sunak.

Celkem policie zadržela na 130 lidí, většinou z tábora pravicových radikálů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.