Britové si zaletěli nakoupit do Polska. Ceně, kterou zaplatili, nedokázali uvěřit

Nakupování v Polsku je pro řadu Čechů naprosto běžnou záležitostí a zejména o svátcích berou Češi polské obchody doslova útokem. Výhodných cen u našich sousedů si všímají i lidé z jiných koutů Evropy.

Dvojice mladíků z Velké Británie proto udělala zajímavý pokus. Zaletěli si nakoupit do Polska. Přestože si museli koupit letenku a ubytování, tak nakonec zaplatili méně, než když stejné zboží nakoupili ve Velké Británii, všiml si britský deník The Sun.

Josh Pieters a Archie Manners jsou dva youtubeři, kteří v rámci jednoho ze svých videí vyrazili do obchodu Lidl v Polsku a ve Velké Británii a v obou udělali stejný nákup. Dvojice nakoupila celkem 135 potravin, které jsou běžně používané v Británii k výpočtu inflace. 

[chooze:article;value:527242]

Nákup v Londýně muže vyšel na 164,47 liber (v přepočtu 4 619 korun). Stejný nákup v polské Poznani je stál 96,75 liber (2 717 korun). Na samotném nákupu tak ušetřili přesně 67,72 liber (1902 korun). Takto výrazný rozdíl mladíky šokoval a další překvapení zažili, když zjistili, že ušetřili i po přičtení ceny letenky a ubytování.

Za letenky u společnosti Ryanair dali mladíci celkem 47 liber (1320 korun) i s poplatky za zavazadla. Za jednu noc v hostelu zaplatili 8,55 liber (240 korun). Nakonec tak ušetřili 11,14 liber (313 korun). A nejenže zaplatili méně, ale ještě si udělali výlet.

[chooze:article;value:527583]

​"Viděli jsme, jak se všechno ve Spojeném království zdražilo. Jednoho dne jsem šel na kávu a zaplatil 4 libry (112 korun) za flat white, což mi připadalo ohromující," řekl Josh. "Archie měl nápad vzít tuto krizi, kdy vidíme, jak je všechno drahé a zkombinovat ji se skutečností, že v tomto podivném světě můžete létat po Evropě velmi levně," popsal, jak došli k nápadu na nákup v Polsku.

"Byl to jen experiment, který se ale ukázal jako pravdivý. Je to samozřejmě šílené a nikdo by to reálně nedělal, ale dokazuje to smysl celé akce," dodal Archie. Celou akcí chtěli hlavně upozornit na vysoké ceny ve Velké Británii. Poslední údaje o inflaci potravin vypočítané za použití stejných položek, které Josh a Archie koupili, ukázaly, že ceny ve Spojeném království vzrostly meziročně o 12,2 procenta.

Češi Polsko berou útokem hlavně o státních svátcích, kdy jsou u nás obchody zavřené. Podívejte se, jak to u hranic vypadalo o posledním státním svátku 28.října:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.