Britové umírají po desítkách tisíc. Situace je varováním i pro Česko

Ve Velké Británii zemřelo mezi květnem a prosincem loňského roku asi o 32 tisíc lidí více, než je obvyklé, tvrdí s odvoláním na data britského Národního statistického úřadu deník Daily Mirror. Důvod nikdo přesně neví, ale covid za to tentokrát nemůže. Všichni tito zemřelí byli totiž negativní. Příčin tak bude pravděpodobně více.

Podle emeritního profesora demografie na Oxfordské univerzitě Davida Colemana je tento vývoj o to překvapivější, že spousta starších a nemocných lidí během covidu zemřela. "Současná populace by měla být zdravější a po covidu mělo následovat období, ve kterém bude úmrtí méně než obvykle. To se ale nestalo," podivuje se.

Kolem 7 000 mrtvých je podle BBC potřeba přičíst na vrub cukrovce a odkládaným kontrolám v době covidu. Diabetici by měli absolvovat ročně osm zdravotních kontrol. Mnozí se ale kvůli omezením a následnému návalu u lékařů nedostali k odborníkovi už více než rok.

[chooze:article;value:503981]

Dalším důvodem může být nedostatek zdravotnického personálu. Jak naznačuje studie čínských vědců nedávno zveřejněná v časopise The BMJ, právě počet zdravotníků na obyvatele může mít na počet úmrtí v zemi značný vliv.

Velká Británie prochází po covidu velkou krizí zdravotnického systému. Zdravotníků je nedostatek, navíc jsou špatně placení, což letos vyústilo v hned několik velkých stávek a protestů. Ty zatím poslední proběhly podle BBC začátkem května. Před nedostatkem personálu varuje od loňského léta i britský parlament. Tehdy jen v Anglii chybělo 12 000 lékařů a 50 000 sester.

I když ani v Česku není situace růžová, je na tom české zdravotnictví přece jen lépe. Podle Zdravotnického deníku chybí v tuzemském zdravotnictví asi 3 000 sester a 1 000 lékařů. V Česku přitom žije asi pětkrát méně lidí než ve Velké Británii. Průměrný věk zdravotníků ale stoupá a na některých místech je jich už teď akutní nedostatek. Co se týče počtu nadúmrtí, je na tom Česko také zatím výrazně lépe a vrátilo se do stavu před covidem.

Naopak v některých věcech jsou si obě země velmi podobné. Češi i Britové se například řadí mezi nejtlustější národy Evropy. Obě populace také znatelně stárnou. "Taková populace je velmi náchylná k nemocem, zejména srdečním chorobám a cukrovce. Někteří lidé předpovídali, že se úmrtnost bude nezávisle na covidu nadále zhoršovat," dodává Coleman. Situace v Británii by proto měla být pro Česko varováním.

Kauza otravy krve pacientů v nemocnici je u konce. Šlo o přestupek, tvrdí policie:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.