Britové varují před podceňováním ruské armády. I přes nedostatky je hrozbou

Západ má tendenci ruskou armádu podceňovat, hlavně co se týče taktických schopností, technického vybavení a morálky. Nicméně, jak uvádí ve své hodnotící zprávě britský institut RUSI, který se zaměřuje na zkoumání bezpečnostních hrozeb a mezinárodních vztahů, nemělo by se to vztahovat na celou armádu, některé části ruské armády jsou v plnění úkolů velmi efektivní a představují tak velkou hrozbu.

Podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra mají Rusové ve svých řadách schopné ženisty a odborníky na elektronický boj: "Ruský elektronický boj byl na začátku velmi úspěšný, vyřadil z velké části ukrajinské armádní komunikace. Ukrajinci se ale zvládli rychle adaptovat díky Starlinku, s tím si Rusové poradit nedokáží."

"Rusové se časem dobře adaptovali na sestřelování ukrajinských dronů. Bayraktary už téměř neuvidíte. Byly účinné na začátku v bojích okolo Kyjeva, protože tam Rusové neměli vhodné systémy, když se ale potom těžiště bojů přesunulo na Donbas loni na jaře a v létě, tak tam už bayraktary v podstatě nebyly vidět, protože tam byly tyto systémy v podstatně větším počtu, což zvýšilo ruské schopnosti k sestřelování a narušování ovládání dronů," doplnil Visingr.

[chooze:article;value:506447]

Rusové se zvládnou adaptovat, ale pomalu

Podle RUSI je přesto jedním z velkých ruských nedostatků pomalá adaptace na nové ukrajinské přístupy k boji. Sice se ze svých chyb a z ukrajinských postupů poučit dokáží, trvá to ale dlouho. Navíc je většina změn v ruském přístupu reakcí na již vzniklou situaci, než aby těmto situacím předcházeli. "Například ruská protivzdušná obrana se postupně zlepšuje, ale pokud se objeví nějaký nová ukrajinská taktika či nasazení nového systému, tak to obyčejně vyústí v dočasné narušení efektivnosti, či dokonce v palbu do vlastních řad," popsal RUSI.

"Rusové se zlepšují, adaptují se, uplatňují nově získané zkušenosti, byť zase vzhledem k tomu, jaká je institucionální kultura v ruské armádě, tak je to zlepšování a adaptování horší než u Ukrajinců," srovnal Visingr.

[chooze:article;value:506085]

Dělostřelectvo

Rusové ve velkém spoléhají na své dělostřelectvo a aktuálně předčí Ukrajince v počtu vystřelených dělostřeleckých granátů i počtu zbraní. Jak uvádí například portál Insider, Rusko má asi dvojnásobek dělostřelectva oproti Ukrajině. Loni v listopadu představitelé americké armády uvedli, že na 20 tisíc granátů vystřelených Rusy za den připadá 4 000 až 7 000 granátů vystřelených Ukrajinci. Další odhady uvádí ještě podstatně větší rozdíl. Dělostřelectvo je příčinnou 80 procent válečných ztrát na obou stranách.

Ukrajinci jsou ale schopní využívat své dělostřelectvo podstatně lépe. Přestali seskupovat své dělostřelectvo do skupin, ale mají je roztroušené na větší ploše. Zaměřování funguje podle aplikace, které se přezdívá dělostřelecký Uber. Ukrajinský voják, když zjistí polohu nepřítele, tak zadá souřadnice do aplikace, tam si jí všimne nejbližší dělostřelec a vystřelí. Velitel vše jen dozoruje a případně střelbu zastaví.

V Rusku i na Západě to ale funguje jinak. "Vždy všude platilo, že pozorovatelé zjistí pozici, předají to nadřízenému, ten to předá dál, pak to putuje ještě výš, až někdo rozhodne, že cíl zničí, pak se rozkaz zase předává dolů. To trvalo dlouho. Ukrajinci se na to všechno vykašlali. Říká se, že na Západě to stíhají za deset minut, Ukrajinci jsou dnes nejrychlejší na světě, ti to stíhaní během několika málo minut. U Rusů, když to jde dobře, tak to trvá tři čtvrtě hodiny," popsal Visingr.

[chooze:article;value:496278]

Vysoká spotřeba munice

Rusové také spotřebovávají spoustu munice masivním ostřelováním větších ploch, zatímco Ukrajinci si pečlivě vybírají své cíle. "Ruské dělostřelectvo je používáno například pro otupení ukrajinských útoků. Pokud Rusové zjistí, že je útok připravován, začnou do oblasti ukrajinských pozic pálit, aby útok co nejvíce limitovali. Další taktikou je, že se ruské jednotky stáhnou za svých pozic, a zatímco je Ukrajinci obsazují, tak začne ruské dělostřelectvo oblast saturovat," uvádí RUSI. Na druhou stranu, ruská specializovaná pěchota využívající systém Strelec dokáže velmi přesně ruskou artilerii zaměřit.

Vysoká spotřeba ale pomalu vyčerpává ruské zásoby granátů. Podle RUSI loni ruští dělostřelci vystříleli 12 milionů kusů munice, letos to pravděpodobně bude ke konci roku 7 milionů. Odhady hovoří o tom, že Rusové jsou schopni za rok vyrobit asi 2,5 milionu dělostřeleckých granátů.

Kyjev v noci na neděli čelil náletu dronů. Lukašenka měli v Moskvě převézt do nemocnice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.