Britové vydali červenou výstrahu. Platí pro Turecko a tři další evropské země

Britské ministerstvo zahraničí varovalo své občany, kteří se chystají navštívit Řecko, Španělsko, Kypr nebo Turecko, píše tamní deník Mirror. Důvodem je vlna veder, která přišla dříve než kdy jindy. Očekává se, že teploty budou lámat rekordy.

Situaci způsobil vzduch ze severní Afriky, který ovlivňuje teploty v regionu. "Tato vlna veder se zapíše do historie," řekl meteorolog Panos Giannopoulos v řecké státní televizi.

České ministerstvo zahraničí momentálně podobný krok neplánuje. "Pokud by se něco změnilo, tak o tom budeme informovat na našich webových stránkách a prostřednictvím sociálních sítí," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva Daniel Drake. "Naši lidé se tomu na konzulátech věnují 24 hodin denně," dodal.

[chooze:article;value:560622]

Už minulý týden se teploty v Řecku pohybovaly nad hranicí 40 stupňů Celsia. Největší vedro bylo na Krétě, kde naměřili téměř 45 stupňů. Uvedl to web televize Euronews s odkazem na aténskou národní observatoř.

​"Ve 20. století jsme nikdy před 19. červnem vlnu veder neměli. Ve 21. století jsme jich měli několik, ale žádnou před 15. červnem," dodal k teplotám v zemi meteorolog Giannopoulos.

Podle webu Olive Press zasáhne Španělsko vlna veder tento víkend. Vysoké teploty by měly vydržet do konce června. 

Na Kypru padl teplotní rekord pro nejteplejší červnový den v historii země. Minulý týden tam totiž naměřili až 45 stupňů. Přes 40 stupňů naměřili meteorologové i v Turecku, kde teploty v několika městech také přesáhly hranici 40 stupňů.

Řecko spalují úmorná vedra. Zavírají se turistické atrakce i školy. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.