Britská vláda končí a rozpouští parlament. Předčasné volby budou v červenci

Britský předseda vlády Rishi Sunak využil své pravomoci zkrátit své volební období. Příští týden se tak rozpustí londýnský parlament. Nový si Britové zvolí už 4. července. Už dříve Sunak říkal, že se volby uskuteční v druhé polovině roku.

"Během posledních pěti let řešila naše země největší výzvy od druhé světové války," zahájil Sunak svůj projev. Zdůraznil také, že pro Brity udělá, co bude v jeho silách a oznámil, že se mu podařilo zkrotit inflaci, a tak zajistit pro Británii finanční stabilitu, čímž tak splnil svůj hlavní cíl.

"Otázkou nyní je, komu věříte, že tuto stabilitu promění v bezpečnou budoucnost pro vás a vaši rodinu a naši zemi. Nyní přišla chvíle, aby si Británie zvolila svou budoucnost," nechal se slyšet a dodal, že je svět nejnebezpečnější od studené války.

 "Tato nejistá doba vyžaduje jasný plán a odvážné kroky, které by vytyčily kurz k bezpečné budoucnosti. Musíte si v těchto volbách vybrat, kdo má tento plán a kdo je připraven podniknout tyto odvážné kroky," doplnil.

[chooze:article;value:556612]

Podle Sky News se ve Westminsteru dosud předpokládalo, že se volby budou konat až na podzim, aby konzervativci získali více času na přípravu. Vyhlášení takto brzkého data proto přichází jako překvapení. Podle deníku Guardian se ale o datu spekuluje už několik dní.

Volby se v Británii musí konat každých pět let a oficiálně tak posledním možným dnem jejich konání mohl být 28. leden 2025. Premiér ale může parlament rozpustit během těchto pěti let podle svého uvážení. Konzervativci tuto pravomoc obnovili v roce 2019. Po 25 dnech od jeho rozpuštění pak můžou proběhnout volby.

Proč se k tomuto kroku Sunak skutečně odhodlal, není jisté. Pravděpodobně ho k tomu vedly tlaky uvnitř konzervativní strany. Důvodem také mohly být nízké preference jeho strany, která za svými konkurenty z labouristické strany pokulhává o asi 20 procentních bodů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.