Britská vláda představila plány. Budeme nadále podporovat Ukrajinu, řekl Starmer

Po 14 letech se k moci ve Velké Británii vrací levice. Labouristé ve volbách rozdrtili konzervativce Rishiho Sunaka a v sobotu se poprvé sešli v sídle britských předsedů vlády. Slavný dům v Downing Street 10 má od nynějška nového nájemníka.

Kier Starmer

Právník bojující za lidská práva, suchar, všechno, jen ne politický vůdce. Tak označují někteří analytici nového britského premiéra Kiera Starmera. Tomu se přesto podařilo za pouhých devět let v politice dosáhnout vrcholu. V roce 2020 přitom přebíral stranu poté, co utrpěla největší porážku za téměř sto let. Jeho předvolebním heslem byla změna. "Změnili jsme Labouristickou stranu a včera jsme začali pracovat na změně naší země," řekl nový britský premiér Starmer.

Nynější předseda vlády má i vazby na Česko. V 80. letech se podílel na obnově památníku v Lidicích a objevil se kvůli tomu i ve spisech komunistické tajné policie, tedy Státní bezpečnosti.

[chooze:article;value:563291]

Starmer na zasedání vlády oznámil, že už zrušil plánované deportace imigrantů do Rwandy, po telefonu slíbil další podporu Volodymyru Zelenskému a představil svého zástupce. 

Angela Raynerová

Nové číslo dvě v britské politice. Post místopředsedkyně vlády si Raynerová musela tvrdě vydobýt. Žena s přezdívkou Angie se jako dítě starala o nemocnou matku a v 16 letech otěhotněla. Při studiích se starala o seniory a angažovala se také v odborech. Právě její vztah k obyčejným lidem a ochota se za ně postavit podle politologů výrazně pomohly labouristům ve volbách.

"Základní věci, které potřebujeme, tedy zdravotnictví, dobré domovy a zaměstnání, všechny tyto potřeby se bezdůvodně rozpadají. Nepřijímám, když někdo říká, že politika nemůže změnit lidské životy. Může," uvedla Angela Raynerová.

Další ženou v nové vládě je Rachel Reevesová. Ta se stává první ministryní financí v historii Velké Británie. Diplomacii povede David Lammy. "Potomek zotročených lidí, černoch z dělnické třídy z Tottenhamu se stane ministrem zahraničí. To vypovídá o tom, jaká může být moderní multikulturní Británie. Znovu se zaměříme na ochranu klimatu, na globální jih a také na to, abychom se zasadili o evropskou bezpečnost," nechal se slyšet Lammy.

Změna čeká i stálého obyvatele Downing Street. Kocour Larry za 12 let poznal už pět premiérů. Teď hlavnímu britskému lovci myší přibyde konkurence. Do domu se k němu totiž přistěhuje i kočka JoJo premiéra Starmera.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.