Britská zdravotní sestra zavraždila sedm miminek. Ve vězení zůstane na doživotí

"Během 13 měsíců jste zabila sedm nevinných dětí a šest dalších se pokusila zabít," řekl před vynesením rozsudku doživotí soudce James William Goss. "Některé z vašich obětí byly staré pouhý jeden den nebo několik dní. Všechny byly extrémně zranitelné. Krutost a vypočítavost vašich činů byla opravdu nevyslovitelná," sdělil soudce.

Po rozhodnutí o doživotním vězení se v soudní síni rozhostilo ticho a někteří rodiče zesnulých novorozenců začali nahlas plakat, píše web BBC

Děsivé vraždy se odehrály v nemocnici Countess of Chester mezi lety 2015 a 2016. Podle soudu byly všechny promyšlené. Vyšetřování, jak je bývalá zdravotní sestra provedla, šokovalo celou Velkou Británii. Novorozencům, o které se jako zkušená sestra Lucy Letbyová starala, vstřikovala do žil a žaludku vzduch, překrmovala je mlékem a trávila je inzulinem. 

[chooze:article;value:517330]

Nyní 33letá vražedkyně se posledního dne zasedání soudu odmítla účastnit a sdělila, že neopustí svou celu. Toto rozhodnutí okomentoval i britský premiér Rishi Sunak, který nazval zbabělostí její neschopnost čelit tváří tvář rodinám svých obětí. Zmínil rovněž, že by v takových případech měli obžalovaní mít povinnost se jednání účastnit, uvádí televize Sky News

Soud Lucy Letbyovou odsoudil i v dalších šesti případech pokusů o vraždu. K práci s novorozenci na jednotce intenzivní péče se dostala ve svých 21 letech. Prokuratura během prošetřování vražd potvrdila, že se pokoušela děti opakovaně zabít tak, aby to vypadalo, že zemřely přirozenou smrtí. Několik miminek měla dokonce umlátit pěstmi. 

[chooze:article;value:515712]

​Vyšetřování mrazivých případů probíhalo deset měsíců. Při zatčení a prohlídce jejího domu našli kriminalisté několik ručně psaných poznámek, kde se ke svým činům přiznává. "Nezasloužím si žít. Zabila jsem je schválně, protože nejsem dost dobrá na to, abych se o ně postarala," píše na jednom z nalezených papírů. V dalších o sobě hovoří jako "o strašném a zlém člověku".

Soudce při čtení rozsudku také odsoudil obzvlášť promyšlený způsob vražd, po kterých falšovala jednotlivé dokumenty v nemocnici, a dokonce se na oko zúčastnila neúspěšných resuscitací novorozeňat. Matky zavražděných dětí si pak dokonce vyhledávala na facebooku, aby sledovala jejich život. Před soudem to pak nedokázala vysvětlit. 

Mrazivý případ je u konce. Zdravotní sestru usvědčili z vraždy sedmi miminek (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.