Britský premiér dostal pokutu, jel ve vládní limuzíně nepřipoutaný

Policie hrabství Lancashire se zabývala videem kolujícím na sociálních sítích, z něhož je jasné, že v jejich kraji cestovala v jedoucím autě osoba nepřipoutaná bezpečnostním pásem. Poté "42letému muži z Londýna" uložila pokutu, informovala BBC.

Video pořídil sám premiér Rishi Sunak během pracovní cesty v severní Anglii. Hovořil v něm o programu britské vlády na snížení nerovnosti mezi regiony. Ze záběrů je patrné, že sedí vzadu a nemá zapnutý bezpečnostní pás. Za okny vozu se míhá okolí a krátce jsou v záběru policisté na motocyklech, kteří doprovází vládní kolonu.

[chooze:article;value:485083]

​Premiér video umístil na svůj instagramový účet. Poté, co se strhl poprask kolem nezapnutého pásu, zmizelo.

Za nepřipoutání hrozí ve Velké Británii pokuta 100 liber (zhruba 2 700 korun), pokud dotyčný uzná vinu a zaplatí. Jinak jde věc k soudu s maximální sazbou 500 liber. Policie nesdělila, kolik Sunakovi napařila. Jeho kancelář podle agentury AP v prohlášení uvedla, že "premiér plně uznává, že šlo o chybu, a omluvil se", pokutu prý zaplatí.

https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1616529874054774785?cxt=HHwWgoC8_eHWiO8sAAAA

Je to již druhá Sunakova pokuta během působení v politice. Loni jako ministr financí musel zaplatit 50 liber za porušení proticovidových opatření, když se zúčastnil narozeninového večírku tehdejšího premiéra Borise Johnsona v Downing Street.

Prohřešku se snaží využít politická opozice, podle které jsou Sunak a Johnson jedinými premiéry v britské historii, kteří byli pokutováni policií a chovají se, jako by pro ně platila jiná pravidla než pro ostatní.

Premiérovi zastánci naopak upozorňují, že každý může udělat chybu a podobné pokuty dostávají každý rok miliony Britů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.