Britům nefungují jaderné zbraně. Raketa jim selhala už podruhé za sebou

Koncept vzájemného zaručeného zničení patří mezi základní prvky současné mezinárodní politiky. Ve zkratce jde o to, že pokud by jedna jaderná velmoc použila jaderné zbraně proti druhé, skončí to jejím vlastním zničením. To ale funguje jen tehdy, pokud jedna velmoc dokáže druhou přesvědčit, že je v nouzi schopna a ochotna jaderné zbraně v odplatě nasadit.

To začíná být problém pro Velkou Británii, která je kromě Francie jedinou západoevropskou zemí disponující vlastními jadernými zbraněmi. Už podruhé za sebou totiž Britům při testu selhala střela Trident odpalovaná z ponorek Vanguard. Jako první na to upozornil deník Sun. Tyto rakety jsou přitom jediným britským nosičem jaderných zbraní.

K selhání mělo dojít během cvičení u pobřeží Floridy na konci ledna. Raketa při vypuštění zpod hladiny měla vyskočit jen kousek nad hladinu, raketový motor se jí ale nezapálil a zbraň vybavená pouze maketami hlavic se měla následně potopit na dno.

[chooze:article;value:542799]

V úterý problémy potvrdilo i britské ministerstvo obrany. Jeho zástupci ovšem trvají na tom, že systém je stále bezpečný a efektivní. "Vzhledem k národní bezpečnosti k tomu nemůžeme poskytnout další informace. Jsme však přesvědčeni, že anomálie byla pouze výjimečná a spojená s touto událostí," cituje vyjádření ministerstva deník Financial Times.

K selhání rakety ovšem došlo i při jejím předchozím britském testu v roce 2016. I tak britská vláda trvá na účinnosti zbraně. Opírá se mimo jiné o to, že raketu Trident používají také Spojené státy a celkem už proběhlo přes 190 jejích úspěšných testů.

Brity může alespoň dočasně ukonejšit jejich členství v NATO. Jeho členem je totiž také druhá největší mocnost, tedy Spojené státy, které by jaderný útok na své blízké spojence nejspíš nenechaly bez odpovědi. Pokud by ovšem Donald Trump vyhrál v blížících se prezidentských volbách a z Aliance vystoupil, jak dříve naznačil, mohlo by to znamenat problém nejen pro Spojené království, ale i pro celou Evropu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.