Brity nenáviděn i milován. Karel III. byl od narození připravován na roli krále

"Během svého života Její Veličenstvo královna, moje milovaná matka, byla inspirací a příkladem pro mě i pro celou moji rodinu. Slib, že bude sloužit celý život vlasti, který učinila, dnes obnovuji," uvedl po smrti své matky Karel III.

Na tuto řeč se připravoval v podstatě celý život. 8. září 2022 skončil příběh prince Charlese a začal se psát příběh krále Karla III.

[chooze:article;value:500231]

Narodil se v Buckinghamském paláci 14. listopadu 1948 jako první syn následnice britské monarchie Alžběty a bývalého řeckého prince Philipa. Vztah mezi otcem a synem ale údajně nebyl vřelý. "Služebnictvo často líčilo epizody, kdy Philip učil Charlese, nutil ho lézt do vody, i když se Charles bál," popsal průvodce po Buckinghamském paláci Ondřej Kubáček.

Velmi citlivému chlapci chyběla rodičovská láska a pozornost. Své rodiče během dospívání v podstatě neviděl. Studoval totiž na internátní škole ve Skotsku.

Rok 1971 pak Charlesovi navždy změnil život, potkal totiž svoji životní lásku, o rok starší šlechtičnu Camillu. Nikdo ale jejich vztahu nepřál, rodina pro Charlese měla už nevěstu vybranou. Byla jí lady Diana, o 13 let mladší dívka ze šlechtického rodu. Charles ji ale o ruku údajně požádal až pod tlakem svého otce.

Přesto se v červenci 1981 ve Velké Británii odehrála pohádková svatba, v televizi ji po celém světě sledovalo víc než tři čtvrtě miliardy lidí. Nadšení Britů sílilo, Diana v roce 1982 porodila dalšího následníka Williama, o dva roky později přišel na svět Harry.

[chooze:article;value:501429]

Jenže štěstí, které zachycovaly foťáky a kamery na veřejnosti, prý v soukromí neexistovalo. "Na tom intelektuálním poli si úplně nerozuměli, a proto se čím dál víc Charles obracel na Camillu," vysvětlil Kubáček.

Když pak v srpnu roku 1997 Diana zemřela při autonehodě, Britové ho nenáviděli snad ještě víc. "Veřejnost si našla obětního beránka, on zničil to manželství očima veřejnosti, on byl ten darebák," uvedl historik Martin Kovář.

Vyhrocené emoce ale postupně začaly opadávat, a to díky Charlesovi. Po smrti Diany byl totiž Williamovi i Harrymu největší oporou. Karel III. chce Britům sloužit v duchu odkazu své matky. Rozhodně ale bude také v mnoha ohledech naprosto výjimečným králem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.