Brněnská koalice už nechce nový kotel na odpad. Ve hře jsou dotace za miliardy

Posílit spalovnu novým kotlem byla pro brněnské politiky ještě loni naprostá priorita. Teď ale od projektu za čtyři miliardy korun dávají rychle ruce pryč. "Z mého pohledu by bylo lepší ten projekt přehodnotit a zvážit jiné možnosti," zaznělo například od primátorky města Markéty Vaňkové (ODS).

Městská společnost chystala projekt tři roky, sehnala povolení a dotace. Když bylo těsně před zahájením výstavby, představitelé města se rozhodli, že místo spalování bude asi lepší recyklovat. Doporučili jim to experti, které požádali o nezávislé zhodnocení projektu.

[chooze:article;value:522810]

"Rozhodně by to vedlo k tomu, že větší množství palivové hmoty by produkovalo větší množství emisí," vysvětluje výkonný ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

Tato přímá úměra prý nebyla dřív politikům zřejmá, a až teď si uvědomili, co by to pro Brno znamenalo. "Podle hrubých výpočtů by to znamenalo 70 tisíc nákladních aut odpadků každý rok a je otázkou, jestli si to Brňané zaslouží," tvrdí třeba náměstek primátorky Brna pro oblast energetiky Robert Kerndl (ODS).

Brno se tak nejspíš vydá cestou robotických linek, které dokážou přesně separovat jednotlivé kusy odpadu. Za cenu jednoho kotle by jich mohlo mít deset.

[chooze:article;value:523819]

O tom, jestli dostane spalovna zelenou pro nový kotel, rozhodne zastupitelstvo příští týden. Zatímco podpora projektu nového kotle se začíná v koalici tříštit, někteří členové opozice budou hlasovat pro rozšíření spalovny.

"Argumenty paní primátorky nechápu, ten projekt má posouzení vlivu na životní prostředí," nechala se slyšet třeba zastupitelka za Zelené Jana Drápalová. Zastánci nového kotle poukazují i na to, že zrušením projektu by Brno přišlo o třímiliardovou dotaci z evropských fondů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.